Śmierć wnioskodawcy, karta w produkcji - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 15 maja 2019, 11:29

Córka wnioskodawcy przekazała nam, że zmarł, przedstawiła jego akt zgonu. Karty - dla tego pana i jego żony - zostały zamówione, są w produkcji, nie wnioskowali o karty elektroniczne. Rozumiem, że nie robię decyzji o unieważnieniu, tylko anuluję w systemie? Tylko, że na chwilę obecną nie jestem w stanie tego zrobić, tzn. po otwarciu zakładki "Zarządzanie kartami" i kliknięciu na tę zmarłą osobę nie chce mi się odznaczyć opcja anulowania (jest jakby nieaktywna). :| Czekać aż karta przyjdzie i wtedy anulować?
Rozumiem, że skoro mam akt zgonu, to żona zmarłego może tę kartę odebrać, bez dodatkowego wyjaśniania sytuacji (oświadczenie itp.)? Jeśli ta żona nie mogłaby odebrać, to musi upoważnić kogoś, czy wówczas np. dorosłe dziecko mogłoby dla niej bez problemów odebrać?
iks_ps
Stażysta
Od: 10 lip 2018, 18:39
Zajmuję się: PS

Napisano: 15 maja 2019, 11:42

po co komplikować sobie życie przyjdą kary wydaj pani, po czym obetnij róg karty męża i anuluj w zarządzaniu kartami ze względu na zgon właściciela kdr
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 15 maja 2019, 12:03

Dzięki, tak zrobię. Chociaż żadnych kar się nie spodziewam. :lol:
iks_ps
Stażysta

Napisano: 15 maja 2019, 12:49

Tak hipotetycznie - gdyby w omawianym przypadku ludzie mieli też elektroniczne, już wydane, to wówczas temu zmarłemu powinienem anulować kartę już po otrzymaniu informacji o zgonie, a przed pojawieniem się karty plastikowej w ośrodku? Czy unieważnić? Bo przecież elektroniczna była już w użyciu. :roll:
iks_ps
Stażysta

Napisano: 15 maja 2019, 12:57

jak zgon już był to nie ma się co spieszyć, lepiej unieważniać wszystko naraz
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR