NK - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 06 lis 2015, 8:45

Czy ZI ma prawo informować ofiarę przemocy o działaniach podejmowanych wobec sprawcy przemocy.
nko

Napisano: 06 lis 2015, 9:52

Zwykle grupy robocze pracują z jedną i drugą stroną, cośtam ustalają. Jeśli osoba doświadczająca przemocy przyjdzie na spotkanie, to bierze w tych ustaleniach udział (w sensie: wie, co ona ma zrobić, co będą robić poszczególne służby, jakie są możliwości postępowania także w stosunku do osoby podejrzanej o stosowanie przemocy).
nnnnnnnn

Napisano: 06 lis 2015, 10:30

Bardzo dziękuję ale mam klientkę, która chce aby ją o wszystkim i tak informować, żadne argumenty nie trafiają do niej a poza tym stwierdziłam, że to nie jest przemoc tylko konflikt w rodzinie i chyba zamknę kartę bo już nie mamy sił do tej osoby.
nko

Napisano: 06 lis 2015, 21:01

Rozumiem, że klientka chce, ale Ty nie masz takiego obowiązku. Pamiętaj, że do procedury NK nie stosuje się KPA. Wszystko tajne przez poufne.
Jeśli konflikt, to zamykaj, NK jest po co innego ;)
nnnnnnnn

Napisano: 07 lis 2015, 22:55

Dziękuję ślicznie nnnnnnnn ale doradź mi jeszcze w takiej sprawie, klientka chce aby jej zrobić xero pisma z prokuratury w którym napisano że nie dopatrzono się znamion przestępstwa, niby zgubiła ale jej nie wierzę i nie zrobiłam jej tego xera, czy dobrze zrobiłam, to są moje początki w prowadzeniu NK i dlatego dopytuję osób mądrzejszych od siebie.
nko

Napisano: 07 lis 2015, 23:37

Niech się zwróci do prokuratury po kopię. Jeśli to było pismo do niej, powinna dostać (od nich), jeśli nie, to nie. Nie kserujemy i nie udostępniamy żadnych dokumentów związanych z procedurą, tylko na żądanie sądu lub prokuratury.
nnnnn

Napisano: 08 lis 2015, 8:23

Przepięknie dziękuję nnnnnnnn, pozdrawiam.
nko

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x