nk a ubezwłasnowolnienie

Wybrane tematy:
studia praca socjalna ustawa o przeciwdziałaniu przemocy wniosek do ZK Co powinna zrobić szkoła??? Procedura niebieskiej karty - prawa i obowiązki Ankieta Asystent Rodziny
ODPOWIEDZ
nowa74

nk a ubezwłasnowolnienie

Post autor: nowa74 »

Czy u osoby częściowo ubezwłasnowolnionej (opiekunem jest matka) można zakładać i prowadzić procedure NK?
Jestem nowym członkiem zespołu i to moja pierwsza sprawa. Ofiarą przemocy domowej jest matka - sprawca jej syn, który właśnie jest częściowo ubezwłasnowolniony. NK założyła Policja ,która była na interwencji gdyż sprawca był pod wpływem alkoholu i się odgrażał matce, nękał ją. Sprawca jest leczony psychiatrycznie i stąd też ubezwłasnowolnienie. Może chaotycznie to opisałam , ale proszę niech się ktoś wypowie w temacie. Według mnie taka osoba (ubezwłasnowolniona) traktowana jest jak małolat i wobec niego nie można prowadzić procedury. Małolaty reprezentuje opiekun lub rodzic a co w opisanym przypadku? Kiedy matka i jednocześnie opiekun jest ofiarą?
gops13

Re: nk a ubezwłasnowolnienie

Post autor: gops13 »

ja myślę inaczej nk można założyć poniewaz rozporządzenie nie mówi ze os ubezwłasnowolnionej nie mozna zalozyc formularza. Przeciez wówczas jednym z działań będzie wysłanie pisma do sądu np oobowiazkowe umieszczenie w zakładzie dla psychicznie chorych lub inne działania względem tej osoby.
ODPOWIEDZ