pracuje na KP.nocki w ciągu tyg mam od 21 lub od 22 do 8 rano(w zaleznosci ktorego wychowawce zmieniam).w tym jest pobudka i odprowadzanie dzieci do szkoły. W dni wolne zas od nauki,swieta nocki sa zawsze do 9rano.Tak pracuja u nas wszyscy
ja akurat pracuje w Pogotowiu Opiekuńczym, nas też się pracuje od 22 do 8 rano, też jest pobudka, odprowadzanie dzieci, dodatkowo jedynie na nocy mam czas na uzupełnianie kart i innych papierzysk, ale nie narzekam.
Ze dwa razy zdarzyło mi sie pracować 24 godziny bez przerwy i jakoś przeżyłam
Dodatkowo 12 godzinne dyżury w weekendy
nie narzekajcie!
taką mamy pracę!
W przypadku zrównoważonego czasu pracy jest możliwe wydłużenie czasu pracy do 1 2godzin na dobę jednak obowiązują zasady zmniejszenia ilości dni pracy. Zatem jeżeli pracujesz 36 godzin z dzieckiem to np. możesz pracować 2 razy po 10 godzion i 2 razy po 8 godzin Dni wolnych od pracy masz 3 (piszę o godzinach pracy z dzieckiem - do uzupełnienia mamy zatem 4 godziny na inne czyności). W przypadku 12 może to być 12 dzień 12 noc dwa dni wolne i tak cały czas. Praca w ochronie, schroniskach itp. Ważne aby nie przekraczać miesiecznych norm czasu pracy i tak na przykład w październiku mamy w rozporzadzeniu określone do przepracowania 168 godzin wynika to z wyliczenia 31 dni minus 10 dni za soboytyt i niedziele = 21 x 8 godzin wychodzi 168 godzin. Ważna uwaga w przypadku wynagrodzenia za zastepstwa ponawymiarowe ilość godzin jest ważna bo od niej zależy wysokość nadgodziny.
Wiem na pewno, że wychowawcy z KN nie mogą po nocce mieć pracy, ani nadgodzin. W ogóle praca przez całą noc i jeszcze do 10 nie jest dobrym rozwiązaniem i Tym którym to pasuje, mogę powiedzieć jedno: Życzę Wam zdrowia! Ja bym nie wytrzymała, a swoją pracę lubię, więc nie wciskajcie mi kitu o pracy w biurze