refleksja - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 sie 2009, 14:39

Pracuję w domu dziecka już tyle lat. Zarabiam mało ale wiem że inni zarabiają dużo mniej. Czasami zastanawiam się, czemu nie wybrałem innej drogi. Znam się świetnie na wykończeniu wnętrz, świetnie haftuję, w mieszkaniu zrobię wszystko. Ostatnio nawet pracowałem dorywczo w lesie z piłą motorową. Jestem świetnym żeglarzem. ale zawsze był ten kawałek stabilizacji. Moi koledzy zawsze chcieli żebym do nich dołączył ale bałem się. Dzisiaj mają firmy, pieniądze i czas. Też mogłem to mieć. ale nie mam bo byłem asekurantem.

JEŻELI MASZ OKAZJĘ I MOŻLIWOŚĆ STWORZENIE CZEGOŚ SWOJEGO - NIGDY NIE MYŚL W KATEGORIACH SWOICH RODZICÓW. DZISIAJ CHCIAŁBYM PRACOWAĆ W DPS I POMAGAĆ LUDZIOM ŻEGNAJĄCYM SIĘ Z ŻYCIEM. PRACA Z ROZWYDRZONYMI GÓWNIARZAMI A NIESTETY JUŻ NA RÓWNI GÓWNIARZYCAMI JUŻ MNIE NIE KRĘCI. GDYBY BYŁY PRZEPISY PRAWNE TO BYŁOBY COŚ. ZA SWOJĄ PRACĘ ZAPŁACIŁEM WYSOKĄ CENĘ - ROZWODEM A MOJE CÓRKI CHCĄ TYLKO PIENIĘDZY.
CHCIAŁBYM OSTRZEC MŁODYCH : NIE DAJCIE SIĘ WROBIĆ W COŚ CZEGO DO KOŃCA NIE ROZUMIECIE. MAX

~max

Napisano: 27 sie 2009, 23:03

Masz rację! Kiedy patrzę co wyrabiają decydenci z tymi placówkami dochodzę do wniosku, że to przystanek a nie końcowa stacja. Przez 10 lat spieprzono wszystko co dało się spieprzyć. Ciągłe ogłaszanie likwidacji domów dziecka, Karty Nauczyciela. Przepisy, nadzór to jeden wielki festiwal niekompetencji. Zarobki żenujące. Nowi pracownicy to często tania siła robocza kierowana przez urzędy pracy. Im tańszy tym lepszy a przez to rotacja jak na dworcu. Pół biedy jeśli tylko przyjdzie i pójdzie, gorzej jak trzeba jeszcze po nim \"posprzątać\".
Jedyną satysfakcją jaką ta praca sprawia to świadomość, że kilu ludziom pomogło się dobrze wystartować w dorosłość.
~chudzik

Napisano: 28 sie 2009, 15:33

A ja zawsze sobie myślę, że nigdy nie jest za późno na zmiany. Jeśli wolałbyś pracować gdzie indziej to poszukaj pracy, która będzie cię satysfakcjonować lub spróbuj rozkręcić coś swojego.
~Joaśka

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x