niegdys to bylo salowa,pracownik obslugi, pomoc wychowawcy.odkad jstesmy pod tym ministertwem ta sa opiekunowie. Czy gdzies jeszze istnieja?mamy dzieci male i niepelnosprawne,wiec opiekun (nie mylic z opikunka dziecieca)moze albo pracowac na grupie ale wychodzi po posilki,sprzat itd.w teorii bo i tak ,jak ukladam graik,to bardzo czesto jest sama,na dyzurze popoludniowym.i w zwiazku z tym,kto ma wypelnic w tym momencie wpis do dziennika?niewykwalifikowana pomoc?kto ma odpowiadac z prace wg planu wychowawczego?
rozporządzenie w sprawie placówek opiekuńczo-wychowawczych nie uwzględnia takiego stanowiska jak opiekun - opiekun nie ma kwalifikacji by sprawować opiekę i wychowanie nad dziećmi. U nas opiekunowie bez wykształcenia zostaną zwolnieni - nie będą przedłuzone umowy o pracę. muszą zostac zatrudnione osoby o kwalifikacjach, jakie przewiduje rozporzadzenie i na stanowiskach, o jakich mówi rozp.
To,ze Rozporządzenie nie przewiduje stanowiska opiekun nie oznacza,ze nie moze byc zatrudniony[kierowcy tez nie przewiduje a chyba w kazdej placowce taki pracownik jest].Nie dajmy sie zwariowac.U mnie jest zatrudniony opiekun nocny i jest ogromnym wsparciem dla wychowawcow podczas nocy.To sprawa zwyklego bezpieczenstwa.Są tez takie sytuacje kiedy jest mało dzieci[do 14]to wtedy nigdy wychowawca nie jest sam.Często są to ludzie z ogromnym doświadczeniem i są skarbem. Niejednokrotnie potrafią lepiej załatwić sprawy trudne niż niejeden pracownik z kwalifikacjami.Nie pozbywajcie sie ich.
Ale u nas Urząd Wojewódzki zakwestionował zatrudnianie takich osób i mają być tylko te, które przewiduje rozporządzenie. Kierowca, tak na marginesie, nie jest do pracy z dziecmi. Anno ja to wszystko rozumiem, ale zalecenia pokontrolne niestety musimy realizować.
U mnie tez U.W. zakwestionowal ale sie odwołałam.Opiekun nie pracuje z dziećmi ale jest osobą wsomagającą.Jesli organ prowadzący da pieniądze to zatrudnienie jest w gestii dyrektora.Trzeba walczyć o swoje.
Ale u nas opiekunowie byli tylko na nockach razem z wychowawcą, tzn. 1 wychowawca + opiekun a w rozporządzeniu jest napisane, że opiekę nocna sprawują 2 pracowników, o których mowa w par. 37 i 38, w tym jeden wychowawca. I tego kazali się trzymać.
Iza wszystko się zgadza,ze opiekę nocną mają sprawować ludzie z kwalifikacjami ale jeśli jest ktoś dodatkowy tego nikt nie powinien kwestionowac.Pracę organizuje dyrektor.Jesli w domu zostaje mało dzieci[do 14] to chyba lepiej kiedy wychowawca nie jest sam.
Ja wszystko rozumiem tyle, że na dodatkowych pracowników w ogóle kasy nie ma. Z oszczędności w czasie wakacji na nockach była tylko jedna osoba bo początkowo zostało 8 dzieci ale w trakcie wracały z różnych powodów do placówki a obsada nocek się nie zmieniła - dalej 1 osoba.