Nowa rodzina? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 12 maja 2014, 12:22

Rodzina X miała do niedawna swoje dzieci pod opieką. W ostatnim czasie Sąd umieścił dzieci w rodzinie zastępczej u córki Państwa X, czyli siostry dla dzieci. do tej chwili pracowałam z Rodziną X. Teraz chyba powinnam pracować z Rodzicami X - czyli tak jak do tej pory oraz z córką X - jako z matką zastępczą dla dzieci -> nowa rodzina do współpracy, dobrze rozumiem?
jaaaa

Napisano: 12 maja 2014, 22:13

z rodziną zastępczą pracuje PCPR ty z rodziną biologiczną, o ile jest szansa na powrót dzieci do rodziców
Bronka

Napisano: 13 maja 2014, 8:23

pcpr pisze pismo do kierownika o przydzielenie asystenta rodziny w rodzinie zastępczej (mam już taki przypadek) i tyle. pracownik rodziny ogranicza się do oceny półrocznej czy oddać dzieci rodzinie biologicznej czy nie, a jak jest w rodzinie asystent rodziny to pracownik socjalny już nic nie robi w tej rodzinie.

zarówno w jednej jak i w drugiej rodzinie nie ma szansy na powrót dzieci do rodziny biologicznej. w pierwszym przypadku matka rozwódka, póki co trzeźwa alkoholiczka, chce mieć pracę, oddzielne mieszkanie i nie chce wyrywać dzieci ze środowiska szkolnego. mówi, że ona to może nawet w Polskę wyjechać za pracą, albo i za granicę. określa się, że z dziećmi ma dobry kontakt i jak sąd się zgodzi to będzie je brała na wakacje, ferie, ale nie chce ich odzyskać, bo mówi, że za 3-4 lata będą pełnoletni, więc nie ma wg niej sensu wyrywać ich z tego środowiska w którym mieszkają.... nie będzie powrotu. w sumie może i lepiej, bo już raz sąd oddał jej dzieci na 2 tygodnie.... i matka popłynęła :/

druga rodzina... rodzice bardzo uzależnieni od alkoholu niewidzący problemu, wszyscy inni winni tylko nie oni sami. za to jak jest i ze oni piją obwiniają dzieci stosując wobec nich przemoc psychiczną i słowną. nie zależy im na dzieciach. nie wierzę, że w takiej rodzinie będzie poprawa. ojciec czeka na odsiadkę, matka ma już dwa ostrzeżenia od pracodawcy za picie w pracy.

zarówno jeden jak i drugi przypadek mieszkają rodzina zastępcza z biologiczną pod jednym dachem.

wiem, że będę i tak pracować zarówno z rodziną zastępczą i biologiczną
jaaaa

Napisano: 13 maja 2014, 22:15

ustawa jasno mówi, że asystent pracuje z rodziną biologiczną, także w przypadku czasowego umieszczenia dziecka poza rodziną, więc skoro nie ma perspektyw powrotu dzieci do rodziców to jak określić cel w planie pracy z rodziną? U nas ani sąd ani OPS nie widzi potrzeby pracy z takimi rodzinami, są inne, zagrożone odebraniem dzieci i to z nimi należy pracować, żeby temu zapobiec. W PCPR zatrudnieni są koordynatorzy pieczy zastępczej i pracują z rodzinami zastępczymi. Jak PCPR może kierować pismo do OPS o przydzielenie asystenta rodzinie zastępczej, a drugi mądry kierownik OPS, który przychyla się do tej prośby, to paranoja. Czy oni czytają ustawę, brak kompetencji na tak odpowiedzialnych stanowiskach ?
Bronka

Napisano: 14 maja 2014, 8:59

MAM PODOBNĄ SYTUACJĘ TYLKO, ŻE RODZINA ZASTĘPCZA MA JESZCZE SWOJE DZIECI BIOLOGICZNE WIEC JEST ICH RAZEM KILKORO DZIECI I MATKA SOBIE ŚREDNIO RADZI WIĘC CZY W TEJ SYTUACJI MOGĘ BYĆ ASYSTENTEM RODZINY ZASTĘPCZEJ?
olqa

Napisano: 26 maja 2014, 11:50

Jak może pełnić funkcję rodziny zastępczej rodzina, która nie radzi sobie z problemami opiekuńczymi nad własnymi dziećmi? Koszmar.
Buś

Napisano: 30 maja 2014, 14:07

absurdów w polskim prawie jest od groma!! heh :/
jaaaa

Napisano: 03 cze 2014, 11:01

witam wszystkich. mam pytanie od kilku dni pracuję jako asystent rodziny i nie bardzo wiem co z czym się zjada :-). mam pewną rodzinę której dzieci są umieszczone w placówce opiekuńczej i w związku z tym mam pytanie czy jak pójdę do tej placówki to ktokolwiek coś mi powie na temat tych dzieci czy muszę mieć np jakiś dokument potwierdzający ze jestem asystentem tej rodziny. proszę was o odp dzięki z góry.
niu

Napisano: 03 cze 2014, 14:18

Bronka pisze:ustawa jasno mówi, że asystent pracuje z rodziną biologiczną
Gdzie tak pisze?
Pisze, że asystent pracuje z rodziną, ale nie pisze, że konkretnie z biologiczną.
Oczywiście, że rodzina zastępcza może mieć problemy wychowawcze, tym bardziej, jeśli do takiej rodziny trafi dziecko sprawiające takie problemy już wcześniej.

Każda rodzina może sobie w pewnym momencie przestać radzić.
Kasia2
Praktykant
Od: 08 kwie 2014, 12:47
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x