nowe kwoty św.rodzinnych

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
jajaja

nowe kwoty św.rodzinnych

Post autor: jajaja »

Dopiero teraz zglaszją mi ze maja nowe kwoty św. rodzinnych.Przeliczam im dochod notatka sluzbowa i wpriwadzam zmiane we wniosku. Czy to nie szkodzi, ze dopiero teraz zglaszają ?? jestem nowa i nie bardzo wiem.
nowaum

Re: nowe kwoty św.rodzinnych

Post autor: nowaum »

...zgłoszenie jakiejkolwiek zmiany jest ich obowiązkiem. Notatka służbowa to prawidłowe podejście ale nie wprowadzamy zmian we wniosku. jeśli na dzień rozpatrzenia wniosku dochód nie przekraczał kryterium -stypendium się należy. Jeśli w styczniu Petent informuje nas o zmianie w dochodach ( bo taki mają obowiązek) i jeśli wtedy kryterium przekracza to wydaje się decyzje cofającą stypendium do m-ca w którym dochód sie zmienił
nowaum

Post autor: nowaum »

poprawa- decyzja cofająca od m-ca w którym dochód się zwiększył, czyli jeśli wydana była decyzja od września 2015 do czerwca 2016 to cofamy prawo przyznania do m-ca grudnia bo w styczniu już się nie należy .
jajaja

Post autor: jajaja »

musze zmienic dochod nawet jak im nie przekracza bo moze wtedy załapie sie w innych widełkach. u nas sa trzy kwoty stypendium. np. jak miala dochod mniejszy miala styp. 118 na m-c a jak sie zwiekszyl dochod to mzoe miec mniej ,czyli xyz
mago65

Post autor: mago65 »

Mam wątpliwość. Czy na pewno dobrze robimy? Przecież rodzinne było i jest nadal wypłacane. A co w sytuacji gdy zmieni się dochód z pracy? Też byśmy musieli przeliczać.
ja16

Post autor: ja16 »

Dlatego ja przeliczeń nie robię. Co innego jeżeli ktoś dopiero uzyska dochód jakim jest świadczenie rodzinne, wtedy oczywiście przeliczam, a tym razem zmienia się wysokość - tak samo jest z pracą- od stycznia zwiększyła się najniższa krajowa i wiele osób ma zwiększony dochód- ale ten dochód miał i nadal ma, tylko zwiększony- a więc nie przeliczam.
mmm.

Post autor: mmm. »

ja tez nie przeliczam
ODPOWIEDZ