trudny przypadek
trudny przypadek
Kobieta złożyła wniosek na pełnoletnią córkę. W styczniu złożyła mi oświadczenie,że córka wyszła za mąż i wyprowadziła się z domu. Czy należy jej się w dalszym ciągu stypendium na córkę? Co powinnam zrobić? Błagam pomóżcie...
Re: trudny przypadek
Omawiałam dzisiaj tę sprawę z moją panią kierownik...Na chwilę obecną kazała uchylić mi decyzje w związku ze zmianą sytuacji rodzinnej. Następnie strony powinny jeszcze raz złożyć wnioski ( matka złożyła dwa wnioski na pełnoletnią córkę i na młodszą córkę). Powinnam rozpatrzyć na nowo na nowo przedstawionej sytuacji... Czy robił ktoś z Was coś podobnego?
Wniosek złożony we wrześniu. Decyzja wydana do czerwca 2016 r., w styczniu zawarcie związku małżeńskiego przez starszą córkę.
Skoro córka pełnoletnia powinna już we wrześniu składać sama na siebie, jeśli nie to przynajmniej zgoda na prowadzenie postepowania i upoważnienie dla matki. Nie wiem czy są podstawy do uchylenia decyzji bo zmiana sytuacji nie zawsze pociąga taki wzrost dochodów ze należy wstrzymać wypłatę. Nie wiem jaką macie definicje rodziny w regulaminie, ale w tej sytuacji należy poprosić wnioskodawcę o informacje: 1. czy nadal tworzą rodzinę ( matka, córka młodsza, starsza i zięć), 2. czy córka starsza nadal się uczy, 3. czy zięć pracuje, jeśli tak to jaki ma dochód za styczeń (a może też się uczy). Dopiero te informacje naświetlą dalsze postepowanie (na pewno należy wziąć od córki zgodę na prowadzenie postepowania). Może być tak:
1. tworzą rodzinę: matka, córki i zięć się uczy, nie osiągają dochodów i pozostają na utrzymaniu rodziców, wówczas dochód rodziny na osobę się zmniejszy i nie sądzę że należy uchylać decyzję;
2. tworzą rodzinę: matka, córki i zięć pracuje , wówczas: dochód zięcia +dochód rodziny\na liczbę członków i wówczas wiadomo czy mogą brać czy nie.
3. nie tworzą rodziny; dochód matki i młodszej córki /2 ( jeśli matka pracuje to zapewne przekroczą i uchylenie, a córka pełnoletnia może składać sama na siebie.
więcej sytuacji raczej nie może być.
1. tworzą rodzinę: matka, córki i zięć się uczy, nie osiągają dochodów i pozostają na utrzymaniu rodziców, wówczas dochód rodziny na osobę się zmniejszy i nie sądzę że należy uchylać decyzję;
2. tworzą rodzinę: matka, córki i zięć pracuje , wówczas: dochód zięcia +dochód rodziny\na liczbę członków i wówczas wiadomo czy mogą brać czy nie.
3. nie tworzą rodziny; dochód matki i młodszej córki /2 ( jeśli matka pracuje to zapewne przekroczą i uchylenie, a córka pełnoletnia może składać sama na siebie.
więcej sytuacji raczej nie może być.
Wszystkie istotnie informacje już zebrałam. Córka kobiety prowadzi osobne gospodarstwo domowe. Mąż córki podjął zatrudnienie, ale pierwsze wynagrodzenie otrzyma w lutym. Będzie to kwota 800 zł netto.
Matka córki pisemnie złożyła rezygnację ze stypendium, w związku z tym że nie prowadzą już wspólnego gospodarstwa domowego. Wcześniej miała udzielone pełnomocnictwo przez starszą córkę do prowadzenia postępowania w sprawie stypendium. Jeżeli sama zrezygnowała to w składzie jej członków rodziny pozostanie zatem ona, młodsza córka i mąż. W związku z tym,że starsza córka wyszła za mąż- matka z dniem 1 lutego utraci na nią zasiłek rodzinny. A więc patrząc na ich wspólne dochody- zakwalifikuje się w dalszym ciągu do otrzymywania stypendium na młodszą córkę. Wydaje mi się,że w tej sytuacji wystarczy notatka służbowa i nowo załączone dochody tej rodziny, a w przypadku jej rezygnacji uchylenie drugiej decyzji (tej na starszą córkę) i złożenie ponownie wniosku przez starszą córkę, tworzącą wspólne gospodarstwo domowe z mężem - dochód również nie powinien im przekroczyć- jeżeli faktycznie otrzymają tylko te 800 zł. Dla bezpieczeństwa mogę wydać jej decyzję przyznającą na 1 miesiąc.
Czy tak nie będzie prawidłowo?
Matka córki pisemnie złożyła rezygnację ze stypendium, w związku z tym że nie prowadzą już wspólnego gospodarstwa domowego. Wcześniej miała udzielone pełnomocnictwo przez starszą córkę do prowadzenia postępowania w sprawie stypendium. Jeżeli sama zrezygnowała to w składzie jej członków rodziny pozostanie zatem ona, młodsza córka i mąż. W związku z tym,że starsza córka wyszła za mąż- matka z dniem 1 lutego utraci na nią zasiłek rodzinny. A więc patrząc na ich wspólne dochody- zakwalifikuje się w dalszym ciągu do otrzymywania stypendium na młodszą córkę. Wydaje mi się,że w tej sytuacji wystarczy notatka służbowa i nowo załączone dochody tej rodziny, a w przypadku jej rezygnacji uchylenie drugiej decyzji (tej na starszą córkę) i złożenie ponownie wniosku przez starszą córkę, tworzącą wspólne gospodarstwo domowe z mężem - dochód również nie powinien im przekroczyć- jeżeli faktycznie otrzymają tylko te 800 zł. Dla bezpieczeństwa mogę wydać jej decyzję przyznającą na 1 miesiąc.
Czy tak nie będzie prawidłowo?
Jeszcze jeden problem nasuwa mi się do głowy....Odmówić jej przyznania prawa do stypendium z dniem 1 stycznia czy 1 lutego? Córka zawarła związek małżeński 16.01.2016 r. Czy stypendium jest świadczeniem podzielnym? Nie wdaje mi się...
Jeżeli córka złożyłaby wniosek w lutym, to czy mogłabym za m-c styczeń wypłacić jeszcze matce??
Jeżeli córka złożyłaby wniosek w lutym, to czy mogłabym za m-c styczeń wypłacić jeszcze matce??
W związku z odejściem córki ustaliłabym dochód matki za miesiąc styczeń(chodzi o to czy się nadal kwalifikują, bo jeśli rozumień zasiłek rodzinny nadal bierze utrata od lutego 2016( wstrzymać tylko za styczeń).Córka składa od lutego ze względu na zmianę sytuacji rodzinnej.
Jestem naprawdę niezmiernie wdzięczna za Twoją pomoc!!
Dochód matki również chcę ustalić za m-c styczeń (w styczniu nastąpi utrata, a więc bierzemy dochody z miesiąca w którym nastąpiła utrata). Myślę,że również się zakwalifikują. Nie wiem tylko do którego momentu powinnam matce wypłacić... Skoro córka złoży w lutym to od lutego jej przyznaję. A co ze styczniem? Nadal przysługuje matce, skoro od połowy miesiąca zmienia się sytuacja??? Czy za styczeń jej już nie przysługuje? Nie ma pojęcia
Dochód matki również chcę ustalić za m-c styczeń (w styczniu nastąpi utrata, a więc bierzemy dochody z miesiąca w którym nastąpiła utrata). Myślę,że również się zakwalifikują. Nie wiem tylko do którego momentu powinnam matce wypłacić... Skoro córka złoży w lutym to od lutego jej przyznaję. A co ze styczniem? Nadal przysługuje matce, skoro od połowy miesiąca zmienia się sytuacja??? Czy za styczeń jej już nie przysługuje? Nie ma pojęcia

Utrata dochodu jest wtedy gdy go już nie ma a z tego co czytałam wcześniej do od lutego wstrzymanie rodzinnego(STYCZEŃ zmiana składu rodziny - odchodzi córka - rodzinne zostaje, LUTY brak córki- brak rodzinnego-więc utrata luty ) Najlepiej wstrzymać jej w styczniu a od lutego niech dalej bierze. Wówczas w decyzji zmieniającej 1. wstrzymanie wypłaty w miesiącu styczniu z powodu zmiany sytuacji rodzinnej i dochodowej. 2.zmiana kwoty stypendium od luty - czerwiec 2016. TAK MYŚLĘ.
Oprócz trudny przypadek - Stypendia przeczytaj również:
Podstawa prawna do odmowy stypendium
nie wpłaciła nienależnie pobranego i co dalej?
świadczenie rodzicielskie
500 zł a stypendium
Nowa podstawa prawna
Wniosek złożony po terminie
Wnioski
utrata dochodu
dochód - swiadczenie rodzicielskie
nowe kwoty św.rodzinnych
dotacja a stypendium
nienależnie pobrane
przekroczenie
zawiadomienie