O pracowniku socjalnym w teorii ? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 21 lip 2015, 14:05

O pracowniku socjalnym... :?

" Pracownik socjalny – zawód, w którego zakresie leży działalność w środowiskach społecznych, gdzie znajdują się jednostki wymagające pomocy w usamodzielnieniu, odzyskaniu lub umocnieniu zdolności do funkcjonowania w społeczeństwie. Swoje czynności opiera on na ustalonej naukowo diagnozie społecznej oraz profesjonalnej pracy socjalnej.
Osoba pracująca w tym zawodzie wykazuje się znajomością z zakresu : socjologii, psychologii, pedagogiki, medycyny, ekonomii społecznej, rachunkowości, prawa, zarządzania, animacji..mediacji. Fantastycznie. :!:
Brzmi to bardzo zaszczytnie, nadrzędnie, elitarnie bym powiedziała, brzmi też ambicjonalnie, chwalebnie, odpowiedzialnie- ale nie każdy może nim zostać. Tyle" rzeczy " na raz..
Wy nimi jesteście. Czy ktoś z państwa choć raz się nad tym zastanowił i pomyślał o sobie w taki sposób.?
Mnie proszę wyłączyć z tego pytania. :!:
Ja pytam o to Was. No może nie pytam, zachęcam do refleksji w wolnej chwili.
Emilka.

Napisano: 21 lip 2015, 16:45

Co to jest "jednostka" w tej definicji?
Wygląda na to, że emilka jest jednostką wymagającą wszechstronnej pomocy!
rety

Napisano: 21 lip 2015, 16:53

rety -w tej prostej definicji jest też mowa o ambicji -proszę temu nie zaprzeczać ....takim pytaniem.;)
Emilka.

Napisano: 21 lip 2015, 17:20

emi, kto ci płaci za te bzdurne analizy i kiedy ty masz czas na to, siedzieć i siedzieć przed komputerem , zajmij sie sobą
Gość

Napisano: 21 lip 2015, 22:24

Pomocnicy Rzecznika Praw Obywatelskich i Rzecznika Praw Dziecka, osoby troszczące się o lepszą jakość życia, tych, którym pomagają, czyli pracownicy socjalni. Tak jest w praktyce tego zawodu.
angoc

Napisano: 22 lip 2015, 13:59

Przecież socjalni to sprzątaczki i pracownicy gospodarczy przeca.
Ares30

Napisano: 22 lip 2015, 14:05

Konserwatorzy powierzchni płaskich znaczy. Mają nawet swoje pokoje socjalne.
Ares30

Napisano: 22 lip 2015, 17:14

Taką, jak Ares30, opinię o pracownikach socjalnych, ma niestety wciąż wielu radnych, innych decydentów oraz reprezentantów mediów, którzy kreują wizerunek pomocy społecznej i działań pracowników socjalnych w Polsce.
angoc

Napisano: 22 lip 2015, 17:29

Większość ? To przykre .
W moim środowisku loklanym pracownicy socjalni cieszą się ogromnym szacunkiem. Ja jestem z nas dumna.
Ale wiecie co ? Dopóki my sami nie będziemy o sobie mówić dobrze, inni tego robić też nie będą..Nie oszukujmy się . Tak to działa. A jak jest ?- jest tragicznie ..Stąd moje pytanie jak w tytule.
Ja noszę nierzadko t-shirta z napisem " Jestem piękna, jestem dobra, jestem mądra.." I tak ma BYĆ!!
Emilka.

Napisano: 22 lip 2015, 18:01

"wielu radnych"...itd, nie oznacza WIĘKSZOŚĆ?!. Niegdyś miałem przyjemność rozmowy z radnym, dla którego pracownik socjalny był odpowiednikiem "strażnika miejskiego", strażnik miejski, zdaniem tego Pana, patroluje ulice, natomiast pracownik socjalny - patroluje domostwa. Jeden jest umundurowany, drugi robi to w cywilnym uniformie.
angoc

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x