Czy ktoś zechciałby podpowiedzieć jak OPS powinien przeliczyć prewspółczynnik?
Bo rozumiem, ze jeżeli będzie on wynosił poniżej 2%, nie będziemy musieli prowadzić rejestru zakupu VAT?
Obliczanie prewspółczynnika
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Obliczanie prewspółczynnika
prewspółczynnik liczysz, jak masz sprzedaż opodatkowaną stawką VAT. jak nie masz, to nie liczysz, bo nie odliczysz i tak żadnego VAT.
u nas wynosi poniżej 2% a każą mi prowadzić rejestr zakupów, bo przecież w domyśle to zawsze może pojawić się sprzedaż np. wynajmę korytarz w ops-ie usługowoaso pisze:Czy ktoś zechciałby podpowiedzieć jak OPS powinien przeliczyć prewspółczynnik?
Bo rozumiem, ze jeżeli będzie on wynosił poniżej 2%, nie będziemy musieli prowadzić rejestru zakupu VAT?

-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jeżeli nie ma sprzedaży opodatkowanej stawka VAT, to nie można odliczyć VAT naliczonego przypadającego na ta sprzedaż, a więc w deklaracji masz sprzedaż zwolnioną, czyli nie ma fizycznie VAT, więc nie ma od czego odliczyć VAT naliczonego, więc w deklaracji w zakupach nie wprowadzasz nic, czyli 0. a więc bez sensu jest prowadzić rejestr zakupu. w necie są artykuły na ten temat, to możesz sobie wydrukować.
mamy takie mądre głowy w gminie, boję się odezwać bo jedna mądrzejsza od drugiejgumi pisze:bez sensu jest prowadzić rejestr zakupu

A czy nie jest tak, że prewspółczynnik podaje Wam gmina?
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no to Ci współczuję. u nas było szkolenie z jednej firmy, gdzie mi to potwierdzili 

Oprócz Obliczanie prewspółczynnika - Księgowość przeczytaj również:
pisma do kontahentów-zmiana nabywcy
ewidencja przebiegu pojazdu
odsetki jak liczyć
kwiaty
Założenie firmy i związane z tym obowiązki
Centralizacja VAT w DPS
usł specj. zamówienia publ.
Niewykorzystane środki na obsługę świadczenia rodzicielskie
przzeksięgowania a nowa klasyfikacja
Przeksięgowania do zmiany klasyf 2017 PROGMAN FINANSE
czy usłyszeliście to samo co ja?