Oprócz planowanego otwarcia przeze mnie firmy i jej prowadzenia jako właściciel, jestem związany z pracodawcą u którego pracuje na pełen etat na umowie o pracę. Wobec tego chciałbym zapytać jakie byłyby koszty które ponosiłbym w związku z prowadzoną przeze mnie firmą? Czy muszę płacić zus, jeśli tak to czy cały czy tylko pojedyncze składki i jakie to byłyby miesięczne koszty. Czy mogę prosić o dokładne wyliczenia? Oczywiście, dodam, że portal z ogłoszeniami, zawierałby ogłoszenia płatne. Druga sprawa, zapewne musiałbym płacić jakieś podatki i jest kilka form opodatkowania ale którą wybrać? Z tego co się orientuję, jako laik podkreślam, jest kwota wolna od podatku wobec czego gdy nie przekroczy się jej, podatku się nie płaci - nie wiem czy dobrze rozumiem. I ostatnie pytanie. Czy w związku z prowadzoną działalnością muszę wystawiać paragony, faktury? Wydaje mi się, że tak bo osoba prywatna niekoniecznie, ale firma, jak wstawi ogłoszenie, na 99% będzie chciała fakturkę. Czy wobec tego muszę posiadać kasę fiskalną czy wystarczą darmowe programy do wystawiania paragonów i faktur?
Z góry serdecznie dziękuję za konkretne odpowiedzi; czasami może zadam głupie pytanie jak nie zrozumiem odpowiedzi, ale nie będę robił tego celowo, tylko z niewiedzy i niezrozumienia tych wszystkich przepisów.