Obliczenie kosztu utrzymania mieszkańca DPS

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~Ewa

Obliczenie kosztu utrzymania mieszkańca DPS

Post autor: ~Ewa »

Witam.

Czy ktoś na tym forum jest w stanie wyjaśnić mi jak prawidłowo wyliczyć koszt utrzymania mieszkańca w Domu Pomocy Społecznej na rok 2008?

Pozdrawiam
~misiatka;)

Re: Obliczenie kosztu utrzymania mieszkańca DPS

Post autor: ~misiatka;) »

hehe to temat rzeka, nie jak rzeka to bagno jestem z dps w województwie małopolskim, cały zeszly rok robilismy co miesiac koszty dzieląc wydatki bez inwestycyjnych przez liczbe mieszkanców, w grudniu powiedzili nam ze nie wydakiem tylko kosztem, wiec tak zrobilismy, a potem przeżylismy horror bo kazano odddac pieniadze z dotacji liczone na koszcie 3 kwartlu (wakacje) gdzie nasze koszty są zawsze najmniejsze bo nie ma gazu, mniej prądu, mieszkancy na turnusach itp. W tym dzwonilismy milion razy do krakowa by nam wyjasnili jak chcą zebysmy robili te koszt i dowiedzielismy sie ze sami nie wiedza jak, więc w tym roku wdzielismy caly plan budzetowy wydatkow podzielilismy przez mieszkańców i 12 miesięcy i tak bedziemy podawac co miesiąc, oczywiście koszty są jak największe zebysmy znów nie dostali po głowie w grudniu
~SARA

Post autor: ~SARA »

koszty z a 2007 podzielić przez liczbę mieszkańców i 12 miesięcy, odjąć inwestycje, wydatki na programy naprawcze, pomnożyć przez wskażnik inflacji z ustawy budżetowej 2.3% i mamy koszt, jeśli nie osiągneliśmy standardu to niestety nie możemy podnieść tego kosztu i pozostaje on na poziomie roku 2007 do chwili gdy standard osiągniemy
~Małgorzata

Post autor: ~Małgorzata »

No właśnie.
Sara, piszesz \"koszty za 2007 rok\", tylko bieżące wynikające z utrzymania dps-u czy amortyzację też należy uwzględnić? Amortyzacja to też koszt.
A może ktoś z Was ma jakieś wytyczne, komentarze \"mądrych\" na ten temat.?
W poprzednim stanie prawnym liczyło się wydatki, a teraz mamy roczne koszty działalności minus koszty inwestycyjne, minus wydatki na remonty i program naprawczy. Co to w ogóle jest \"koszt inwestycyjny\"? Czy można rozumieć pod kosztem inwestycyjnym amortyzację? I jak można od kosztów odliczać wydatki, to są dwie różne kategorie ekonomiczne, koszty to zużycie a wydatki to przepływ pieniędzy.
Wiem, że już wszyscy z nas ten nieszczęsny koszt policzyli i podali władzom zwierzchnim ale może podyskutujmy na ten temat. Bo za rok znów się będziemy zastanawiać.
~Agnieszka

Post autor: ~Agnieszka »

Amortyzacja też jest kosztem. Więc oczywiście ją wliczyłam.
Pisałam też w tej sprawie zapytanie do Ministerstwa Finansów w tej sprawie i odpisano mi, żeby wliczać.
A koszty inwestycyjne to te z paragrafu 6050 i 6060
Pozdrawiam.
~Małgorzata

Post autor: ~Małgorzata »

Agnieszko, a możesz mi przesłać kopię tego pisma z Ministerstwa Finansów?
mój e-mail [email protected]
Jeśli byś mi podała swój e-mail to podałabym Ci wtedy swój adres domowy. Oczywiście jeśli to nie jest zbyt duży kłopot dla Ciebie.
~Ola

Post autor: ~Ola »

Po powrocie do domu zaraz odszukam to pismo i postaram się przesłać wolałabym pocztą bo mam w formie papierowej.
Małgosiu napiszę do ciebie maila.
Pozdrawiam
~Agnieszka

Post autor: ~Agnieszka »

Po powrocie do domu zaraz odszukam to pismo i postaram się przesłać wolałabym pocztą bo mam w formie papierowej.
Małgosiu napiszę do ciebie maila.
Pozdrawiam
Przepraszam ale poprzedniczka pisała na forum i wybiło jej nick.
~Magda

Post autor: ~Magda »

Czy mogłabym prosić również o to pismo? A może latwiej faksem? Mój mail: [email protected], bardzo proszę na ten adres wysłać wiadomość to przesłałabym nr faksu. Z góry dziękuję.
~joanna

Post autor: ~joanna »

mam prośbę, czy jest możliwość przefaksowania tej interpretacji ????
ODPOWIEDZ