WItam.Od kilkunastu lat pracuję jako opiekun w ŚDS.Otrzymałam propozycje zmiany stanowiska pracy i przejscia z funkcji opiekuna na etat pielęgniarki .Wiazać sie to bedzie z otrzymaniem dodatkowych obowiazków/wydawanie leków,mierzenie cisnienia,udzielanie pierwszej pomocy itp./ Dotychczasowe obowiazki opiekuna/asystenta grupy moich podopiecznych pozostaną bez zmian. nie otrzymam dodatkowych gratyfikacji finansowych za przyjęcie nowych obowiazków,jedynie zostanie pokryty koszt standardowego ubezpieczenia oc dla pielęgniarek. Czy przysluguje mi jakis dodatek funkcyjny z tytulu nowych obowiązków?? CZy w innych osrodkach zatrudniane są pielegniarki?CO należy do ich obowiazków??Czy łaczą tę funkcje z innymi,na przykład z funkcją opiekuna lub instruktora terapii zajęciowej?JEsli bedę musiała podawac leki zlecone przez lekarza,czy bedę musiała otzrymac pisemna informacje od lekarza/a nie od rodzica/ o rodzaju i dawce przypisanych leków? Z góry dziekuję za odpowiedzi!
u mnie pielęgniarka ma prawo do wykonywania zawodu pielęgniarki, wydane przez Izbę Pielęgniarską... Ale w praktyce znaczną część czasu spędza jako opiekun... ( w umowie o pracę nie ma takiego zapisu) Podaje leki, mierzy ciśnienie, bada poziom cukru, w razie potrzeby podaje wlewki lub udziela pierwszej pomocy.... W codziennych zajęciach uczestniczy raczej w oddziaływaniach terapeutycznych. Asekuruję się zaleceniami lekarskimi, co do podawania leków... Pozdrawiam!
odnoście dawkowania zalecenia tylko od lekarza, rodzice czasem uważają, że coś dobrze działa na ich dziecko i podają leki na własną rękę, co może być niebezpieczne kiedy sami zmieniają dawki zmniejszają-zwiększają lub odstawiają.