Obowiązkowy split payment

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Re: Obowiązkowy split payment

Post autor: Paulinka z GOPSu »

mikagops: nawet jeśli płacicie powyżej 15 tysięcy złotych za obiady, to i tak nie ma tu obowiązku stosowania split paymentu, bo sprzedaży posiłków nie znajdziemy w załączniku nr 15 ustawy o VAT (muszą być spełnione te dwa warunki ŁĄCZNIE).

Jessie: ja też sprawdzałam swoich kontrahentów z sektora publicznego i nie było ich na białej liście. Nie kupowaliśmy od nich nic powyżej 15 tysięcy, poza tym nie podlega to VAT-owi lub jest zwolnione, więc również nie zawracałam sobie głowy:)
AnSmoll
Stażysta
Zajmuję się: księgowaniem, kasą, ZFŚS, zamówieniami publicznymi, w zastępstwie płacami i wiele innych
Kontakt:

Post autor: AnSmoll »

Do 30 wrzesnia wszystkie faktury płaciłam przez split payment, bez względu czy były powyżej 15 tys. czy znajdowały się w załączniku 15 ustawy o Vat.
Czy teraz od 1 października mogę też płacić wzsystkie przez split payment?
Jestem z jednostki niepodlegającej i robię deklaracje VAT "0".

Proszę o podpowiedź.
Magda G.
Praktykant
Zajmuję się: redaktor prowadzący dwutygodnik
"Rachunkowość Budżetowa"
Kontakt:

Post autor: Magda G. »

Nadal może Pani płacić za wszystkie faktury stosując MPP. Problem pojawia się dopiero w momencie kiedy będzie Pani przygotowywała plik JPK, trzeba tam wybrać tylko te faktury, które faktycznie podlegają split payment.
Proszę pamiętać, ze nie ma tutaj znaczenia czy kontrahent zaznaczy na fakturze MPP czy nie.
AnSmoll
Stażysta
Zajmuję się: księgowaniem, kasą, ZFŚS, zamówieniami publicznymi, w zastępstwie płacami i wiele innych
Kontakt:

Post autor: AnSmoll »

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
ODPOWIEDZ