Hej, mam pytano co nalezy w waszych placówkach do obowiązków pracownika socjalnego? U mnie to ciągłe wtrącanie się do pracy wychowawców, ich kontrola a ostatnio wymierzanie kar dzieciom. Chcemy zrobic zebranko w tej kwestii, ale nie mam pewności czy mamy rację. Może takie zachowanie jest normalne:))
u nas gl z rodzinami biologicznymi,ale normalnie pracownik ma dyzury tzn pracuje na 2 zmiany,weekendy,swieta,zajmuje sie wychowankami,zadania jak wychowawca ;(
A to źle. Rozporządzenie w sprawie placówek opiek.-wych. okresla, co należy do obowiązków pracownika socjalnego, pedagoga, psychologa. Te obowiązki szczegółowo powinny być opisane w regulaminie organizacyjnym placówki.
u mnie w placowce pracownik socjalny ma podobne obowiazki jak pracownik w rejonie...wywiady...wywiady i kontrole zwolnien dzieci do domu prowadzenie dokumentacji, wymiana informacji z wychowawcami, pracownikami innych placowek instytucji........sprawozdania:///współprowadzenie stałych zespołów...etc. napewno tez kontakt i pomoc wychowankom wkońcu to najwazniejszy cel tej pracy...