Obowiązki wobec rodziny zastępczej - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 01 lip 2009, 16:56

Witam serdecznie.
Wraz z mężem stanowimy rodzinę zastępczą. Oboje mamy przyznaną opiekę prawną nad naszym dzieckiem.
Znamy nasze obowiązki, nie wiemy natomiast jakie obowiązki względem nas ma Dział Rodzin Zastępczych. Jak dotąd ich zainteresowanie ograniczało się do wywiadów co jakiś czas, związanych ze zmianą dochodu dziecka (podwyżka renty rodzinnej).
Czy możemy liczyć na jakąś samorzutną pomoc ze strony DRZ?
A może jednak DRZ jest zobligowany do jakiejś szerszej opieki w różnym zakresie nad dzieckiem zastępczym i jego rodziną?

Pozdrawiam cieplutko,
Basia.
~Basia

Napisano: 05 lip 2009, 17:13

hmmm,choc sama jestem pracownikiem socjalnych ( choc nigdy nie pracowalam z rodzinami zastepczymi ,bo mamyod tego osobny dzial ) to powiem Ci,ze jezeli sama niezwrocis sieopomoc toraczej nie licz ze jaotrzymasz - tak z urzedu. Mozesz liczyc - Ty iTwoje dziecko na wsparcie psychologa,pracownika socjalnego,prawnika z MOPS,dzicko moze jechac na kolonie z MOPS ( u nas zawsze sa zostawiane miejsca dla parudziecikaow z rodzin zastepczych ) , nie wiem co jeszcze napisac, bo nie wiem jakiej pomocy oczekujesz? Ale powiem jedno - jak masz z czyms problem to udaj sie do pracownika ipros o pomoc w jegorozwiazaniu,a jego obowiazkiem jest udzielic Ci takiej pomocy
~....

Napisano: 05 lip 2009, 17:14

sorki za byki,ale troche sie spiesze
~....

Napisano: 25 maja 2010, 0:00

Uprzejmie informuję, iż w ostatnim czasie dla dzieci przebywających w rodzinach zastępczych funkcjonuje program \"A kuku\". Osobom zaintereoswanym prześlę informacje mailem
Pozdrawiam
~perełka

Napisano: 03 cze 2010, 18:19

Mógłbym prosić o dane tego programu \"A kuku\" - będę wdzięczny: [email protected]
~Andrzej

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x