Obszar C zadanie 3 - co ja mam zrobić???

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PCPR-Trz
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Obszar C zadanie 3 - co ja mam zrobić???

Post autor: PCPR-Trz »

Powiedzcie proszę, co zrobilibyście na moim miejscu?

W tym roku (w maju) dałam facetowi dofinansowanie do protezy (w ramach środków algorytmowych). Pomagałam pisać podanie o zwiększenie dofinansowania, bo bardzo trudna sytuacja itd, chodziłam do szefowej, żeby pozytywnie rozpatrzyła - gość dostał 10.000 zł
Teraz (29.08.) dostałam wniosek z As-a z C3 na protezę za 25.000 zł (kwota wnioskowana - 20.000 zł).

W specyfikacji pisze, jaką ma protezę i że nową chciałby mieć "o podobnej konstrukcji".
W informacjach uzupełniających - że "nowa polepszy lokomocję oraz zdolność do pracy oraz warunki do egzystencji",
poza tym, że ta, którą aktualnie użytkuje jest "o niskiej mobilności i wygodzie noszenia oraz źle dopasowana w wyniku zmian obwodowych kikuta". :o
W uzasadnieniu napisał, że jak kiedyś miał sprawną protezę, to pracował (do 2013 r), a teraz nie może, a jakby miał tę protezę, to "polepszy to warunki lokomocyjne oraz zdolność do pracy oraz egzystencję".

Oczywiście kosztorys wystawiła ta sama firma, która zainkasowała 10.000 w maju!!! Dodatkowo napisali mu (przepraszam - wnioskodawca napisał) piękne pismo o "odstąpieniu od okresu karencji", bo proteza, którą teraz ma stanowi standardowe rozwiązania o niskiej mobilności i może służyć jedynie jako zapasowa proteza, poza tym zmiany fizyczne w kikucie...

I co ja mam zrobić?
Formalnie - Ok: - jest stopień niepełnosprawności, jest wiek aktywności zawodowej.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Re: Obszar C zadanie 3 - co ja mam zrobić???

Post autor: Tomasz1981 »

w treści programu masz napisane w rozdziale VII pkt 5:
"Ten sam przedmiot pomocy, nie może być dofinansowany ze środków PFRON w ramach programu oraz w ramach zadań określonych w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 25 czerwca 2002 r. w sprawie określenia rodzajów zadań powiatu, które mogą być finansowane ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych"

ale ja bym opisał sprawę i do Poręby wysłał

w programie również mowa o:
"Samorząd powiatowy może podjąć decyzję o przyznaniu dofinansowania z pominięciem okresów, o których mowa w ust. 5, wobec wnioskodawców, którzy wskutek:
1. pogorszenia stanu zdrowia, nie mogą korzystać z posiadanego, uprzednio dofinansowanego ze środków PFRON przedmiotu dofinansowania.
2.zdarzeń losowych utracili przedmiot dofinansowania ze środków PFRON albo uległ on zniszczeniu w stopniu uniemożliwiającym użytkowanie i naprawę."

ale nie ma jak go tu pod jakiś punkt podciągnąć, czytając co "napisał" wnioskodawca, ewentualnie niech się bardziej w uzasadnieniu postarają
Pcprnowa
Referent
Zajmuję się: PFRON
Kontakt:

Post autor: Pcprnowa »

Ja bym się obłożyła pismami...Napisz do Oddziału PFRON, opisz sytuacje i zapytaj czy w tym przypadku udzielenie dofinansowania jest zasadne. My kiedyś mieliśmy sytuacje odwrotna (najpierw było z AS a potem wnioskodawca chciał z PO). To trochę "lepsza" sytuacja bo można było jeszcze napisać do eksperta PFRON z prośbą o opinie co myśli o zakupie protezy z PO dwa miesiące po zakupie protezy z AS ;) (a przecież sam wcześniej wydał opinie jaka to super jest ta proteza z AS :D
Ps. U nas ostatecznie dofinansowania do protezy z PO nie było.
Awatar użytkownika
PCPR-Trz
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Tomasz1981 pisze:ewentualnie niech się bardziej w uzasadnieniu postarają
Tylko, że ja chyba pierwszy raz w życiu nie chciałabym przyznać tego dofinansowania.
Starałam się o zwiększenie w środkach algorytmowych, wydaliśmy 10.000 zł, a on teraz twierdzi, ze proteza jest beznadziejna. A ja nie mam od lipca już pieniędzy na środki pomocnicze i przedmioty ortopedyczne (10.000 wyrzucone w błoto).

Bardzo dziękuje Wam za sugestie. Biorę się za pismo do p. Poręby.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

jeszcze nie raz dostaniesz po dupie, ale cóż zrobić taka praca, klienci, obyś miała więcej przypadków, gdzie za Twoje starania ktoś Ci chociaż podziękuję
ps. daj znać co Poręba na to
Awatar użytkownika
PCPR-Trz
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

A jeszcze jedno szybkie pytanie - my jako Realizator możemy nie wyrazić zgody na skrócenie okresu karencji, uzasadnić to i zamknąć wniosek?
Awatar użytkownika
wolfnash
Referent
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.
Kontakt:

Post autor: wolfnash »

We wtorek dostaliśmy informację, ze do Pfronu wpłynęła taka oto wiadomość.
"Szanowni Państwo,
W związku z prowadzonym przez Państwa programem "Aktywny Samorząd" chciałabym zgłosić wątpliwość co do działalności jednej z firm protetycznych. Chodzi tutaj o firmę Inovamed Sp. z o.o. z siedzibą główna w Krakowie przy ul. Prądnickiej 10-12. Posiadam informacje, iż firma ta jako kontrofertę wystawia proformę z zakładu PZSO - spółki te powiązane są prawdopodobnie osobą Prezesa Grzegorza Koscha, a w rzeczywistości proteza wykonywana jest w firmie Inovamed, nawet jeśli wybrana zostanie oferta PZSO Sp.z o.o. Z tego co wiem, nie jest to zgodne z zasadami programu oraz może świadczyć o chęci wyzysku na osobach niepełnosprawnych, a także blokowaniu realnej szansy wykonania zaopatrzenia w lepszej cenie lub w lepszym standardzie w innej firmie. Oferty wystawione z PZSO są najczęściej droższe, zawyżone, na gorszych częściach oraz w nieadekwatnym stosunku jakości do ceny - tak aby specjalista PFRN wybrał firmę Inovamed. Dodam, że jest to działanie świadome, z premedytacją łamiąc przepisy i prawa pacjenta.
Uważam chęć zarobienia na osobach niepełnosprawnych za wysoce niemoralną i zwracam się z prośbą, aby instytucje Państwowe nie dopuszczały do takich sytuacji oraz nie pozwalały takim firmą na dorabianie się majątku kosztem osób niepełnosprawnych.
Zgodnie z posiadanym ustawowo prawem chciałabym aby to zgłoszenie zostało potraktowane jako anonimowe - bez ujawniania mojej tożsamości.
Proszę także, jeśli jest to możliwe o przekazanie informacji jak największej liczbie jednostek zajmujących się "Aktywnym Samorządem".".
ODPOWIEDZ