od kiedy dodatek energetyczny? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 11 lut 2014, 11:39

Pani miała dodatek mieszkaniowy do końca stycznia 2014 roku. złożyła wniosek na dodatek mieszkaniowy w styczniu i ma przyznany DM od 2014-02-01 do 2014-07-31. dzisiaj złożyła wniosek o dodatek energetyczny, od kiedy mam jej go przyznać? od stycznia czy od lutego? bo przecież w ustawie o prawie energetycznym nie ma o tym słowa, jest tylko napisane że DE przysługuje osobie mającej prawo do DM. Ta Pani miała to prawo już w styczniu....
Jakie jest wasze zdanie i jak wy postępujecie w takich sytuacjach?
~kasia

Napisano: 11 lut 2014, 14:28

Złożyła wniosek w lutym. Od lutego przyznaję dodatek energetyczny.
~OLI

Napisano: 11 lut 2014, 15:05

Od lutego do kwietnia b.r
~E.

Napisano: 11 lut 2014, 23:34

ale w styczniu nie złożyła... więc od stycznia nie należy się..

ewentualne rozważania dotyczą czy należy się od lutego czy od marca...

bynajmniej na dzień dzisiejszy... przyznałabym na okres od 1 marca 2014 do 31 lipca 2014,
a za luty mam już wypłacony... więc nie bawię się w żadne wyrównania (być może orzecznictwo sprawi że zmienię zdanie)

z opracowań dot. dodatku energetycznego:
\"Żadne przepisy prawne nie dają podstaw, by dodatek energetyczny przyznawać z mocą wsteczną.
Powyższe zdanie rozwiewa wszelkie wątpliwości związane ze spełnieniem obowiązku wypłaty dodatku do 30 stycznia 2014, oraz do 10 każdego następnego miesiąca.
Zatem dopiero prawomocna decyzja jest podstawą wypłaty dodatku energetycznego, a nie złożony wniosek o jego rozpatrzenie. Stosowanie klucza jak w dodatkach mieszkaniowych odnośnie przyznawania i wypłat chyba w tym aspekcie jest najlepszym rozwiązaniem.\"

takie jest moje zdanie... ale każdy niech robi wg własnego uznania...

w jakiejś gazecie przeczytałam, że ministerstwo celowo nie określiło procedury przyznawania DE: \"Jest to zabieg celowy, gdyż to gminy powinny zdecydować, który sposób przyczynia się do sprawniejszego wypełniania nałożonych zadań.\"

widzicie jak mamy dobrze... normalnie ... róbta jak chceta....
~gorzatka

Napisano: 12 lut 2014, 10:16

Robię jak Gorzatka
~dorota

Napisano: 12 lut 2014, 22:01

dodatek energetyczny przysługuje od miesiąca, w którym złozono wniosek ( pod warunkiem, że ma przyznany DM). Nigdzie nie ma okreslone do kiedy nalezy wystawic decyzję o przyznaniu DE , stąd też zastosowanie ma KPA, zgodnie z którym sprawę należy załatwić niezwłocznie.
~krystynka

Napisano: 13 lut 2014, 0:02

a który art. KPA mówi o tym, że jeżeli składa wniosek w lutym to dodatek przysługuje od lutego???

a nie ma podstaw aby nadawać decyzji rygor natychmiastowej wykonalności
~gorzatka

Napisano: 13 lut 2014, 0:04

niezwłocznie??? no być może... ale i tak niezwłocznie czyli 30 dni na wydanie decyzji... zgodnie z KPA...
~gorzatka

Napisano: 13 lut 2014, 9:07

Gorzatko i tak trzymać ;)
~Andzia

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x