OD kiedy od!!!! dodatek energetyczny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 3 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 21 sty 2014, 13:43

porównywać to ty sobie mozesz co chcesz, ale na jakiej podstawie i kiedy wypłacić DE osobie która zgłosi się 29 ,30, 31 stycznia????a po 10 lutego za luty też?? nadal nikt nic nie wie tylko jest wypad poza tory?
Sorry ale mamy styczeń i już niewiele dni do wypłaty
~laik

Napisano: 21 sty 2014, 15:02

dodatek energetyczny płatny jest z \"góry\", więc za styczeń wypłacamy do końca stycznia, za luty do 10 lutego. Oczywiście pod warunkiem, że osoba ta miała przyznany dodatek mieszkaniowy w styczniu, czyli kontynuowała pobieranie dodatku, nie miała tzw. przerwy. Inna jest sytuacja, gdy osoba miała przerwę lub ubiega się w styczniu po raz pierwszy o oba dodatki. Dodatek mieszkaniowy przysługuje od lutego i wówczas nie ma ona prawa do dodatku energetycznego za styczeń, bo wtedy nie posiadała do niego prawa.
~JM

Napisano: 21 sty 2014, 15:16

Wniosek o DE złożony w styczniu to i dodatek energetyczny od stycznia. Jeżeli złoży 31 stycznia to DE od stycznia ale wiadomo że wypłacone w lutym. Nigdzie nie musi to być opisane bo to jest logiczne.
Pierwszy dodatek dajemy maksymalnie do 30 kwietnia. Jeżeli dodatek mieszkaniowy kończy się np. w lutym a gość złoży wniosek o DE w styczniu, to dostaje DE tylko na 2 miesiące (I,II).
W maju wszyscy muszą jeszcze raz złożyć wniosek o DE (to będzie ciężki miesiąc).
Jeżeli ktoś chce złożyć dwa wnioski na raz a nie ma aktualnie dodatku mieszk. to nie może tego zrobić. Musi przyjść za miesiąc.
Oczywiście na dzień dzisiejszy opłatę skarbową 10 zł pobieramy przy złożeniu wniosku. Zwolnieni są ci którzy przedstawią zaśw. o korzystaniu z pomocy społ. z tyt ubóstwa.
Jeżeli ktoś kto ma przyznany DE umrze, przeprowadzi się, rozwiąże umowę na sprzedaż prądu, wtedy robimy wygaszenie decyzji.
Jeżeli nie ma jakiś uregulowań w ustawie o zmianie ustawy prawo energ. to stosujemy przepisy KPA.
~Fantomas

Napisano: 21 sty 2014, 16:13

A gdzie jest napisane w kpa że jeżeli na koniec lutego to za luty, a jeżeli już ,to jak to sie ma do wypłata z góry??? ja tylko zachecam do myslenia w odniesieniu do przepisów prawnych a nie do logiki, której zazwyczaj w naszych przepisach zwyczajnie nie ma.
Ps.a to ze jezeli nie ma dodatku m.to wiadomo wszem i wobec ze de. nie przysługuje, więc po co pisać coś co wszyscy wiedzą?
~laik

Napisano: 21 sty 2014, 16:39

~~lail. Kodeks postępowania administracyjnego jest zbiorem zasad, które należy stosować jeżeli brak jest norm prawnych w ustawie szczegółowej, czyli reguluje postępowanie administracyjne. Ja zgadzam się z Fantomasem, DE przyznajemy od miesiąca złożenia wniosku. Co do wypłaty, mowa jest o 30 stycznia za styczeń oraz 10 każdego miesiąca (art. 5e). I nie ma co tutaj kombinować, sprawa jest prosta.
~Pirx

Napisano: 21 sty 2014, 16:44

Laik to ja cię zachęcam do myślenia może wtedy nie pytałbyś w każdym swoim poście \"a gdzie to jest napisane?\". A gdzie jest napisane że tak nie powinno być jak ja napisałem. A gdzie jest napisane że nie możesz dać dodatku na 5 lat? Zawsze można zadać jakieś głupie pytanie.
~Fantomas

Napisano: 21 sty 2014, 19:52

Dziwne że w.szybcy z ops tacy mądrzy a media aż hucza od braku kompetencji i tu widzę podobnie wszystkim sie Wyda,je ze
Wszystko wiedza a przecież, jest tyle wątpliwości jaki tam kpa mówi od kidy sie przyznaje a może jeszcze mrówki o zwrocie nienale,znie pobranycho
~Yeti

Napisano: 22 sty 2014, 11:02

do fantomasa
a ja byłam na szkoleniu z Panią Manjutą - Niśkieiwczi ona mówiła, ze przyznawanie do kwietnia bo nie ma określonych kwot na maj i kolejne miesiące jest totalna bzdurą i tworzeniem niepotrzebnej biurokracji.
Powiedziała, ze najrozsądniej jest na czas przyznania dodatku np do czerwca 2014 ale napisać w sentencji i uzasadnieniu że kwota dodatku za maj i czerwiec zostanie określona do 30 kwietnia 2014 przez ministra właściwego i ja tak będe robić.
Inaczej mówił Bajor - że do kwietnia ale dla mnie to totalna bzdura.
~eska

Napisano: 22 sty 2014, 11:30

popieram eskę, na mion szkoleniu też tak usłyszałam
~JM

Napisano: 22 sty 2014, 14:27

eska jeżeli u Ciebie to przejdzie to spoko. Ja też bym tak chciał bo mniej roboty by było. Niestety moi prawnicy i dyrekcja stwierdzili że na decyzji musi być dokładna kwota oraz okres i temat się skończył.
Swoją drogą do tego co mówi Pani Manjura trzeba podchodzić podobnie jak do Pana Bajora czyli z \"lekkim\" dystansem:) Mam jej książkę i wiem co ona tam wypisuje.
~Fantomas

Strona 3 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x