Od kiedy przyznać świadczenie ??????? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 18 maja 2017, 8:42

@heiland - niedobory magnezu miałem i lekarz zabronił mi się denerwować, to się pilnuję :mrgreen:

@Joasia - utrata,słowo klucz tutaj. Opisany przez Ciebie przypadek nie jest stricte utratą, a brakiem uzysku (vide art 7 ustawy o pińcet). W związku z tym weryfikując uprawnienie na kwiecień nie bierzesz pod uwagę dochodu, którego nie ma.

[EDIT] no i coście dobrego narobili? Elmer pisze na czerwono, nerwowy będzie, strzelba pójdzie w ruch i Królik Bugs na bank śrutem zarobi :v
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 18 maja 2017, 8:48

To ja się cieszę, że mają zamiar to zmienić, i że w projekcie jest o tym, że jak wnioskodawca w przeciągu 3 miesięcy od utraty podejmie pracę u tego samego pracodawcy to przepisów o utracie i uzyskaniu dochodu nie będziemy stosowali... I ja się czegoś dowiedziałam przy okazji. Dzięki.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33
Zajmuję się: SR

Napisano: 18 maja 2017, 9:20

No ok Elmer, zgadzam się z tym art. 7, ale w takim razie w jakich sytuacjach stosujecie art. 18 ust. 5 ?
Bo mi się do tej pory wydawało, że wg art. 7 jeżeli ktoś utraci pracę w roku bazowym lub po tym roku czyli 2014,2015,2016 i składając wniosek nie ma już tego dochodu, bo już go dawno utracił, to nie bierzemy tego pod uwagę.
Ale jeżeli utraci tą pracę teraz, to tak jak wynika z tego art. 18 ust. 5 prawo do świadczenia wychowawczego ustalamy od następnego m-ca.
Czyli wynika z tego, że jeżeli sprawa dotyczy ustalenia prawa do świadczenia wychowawczego zaraz po utracie dochodu to stosujemy art. 18 ust. 5
oko12
Awatar użytkownika
Referent
Od: 13 paź 2016, 14:59
Zajmuję się: ŚW/Stypendia

Napisano: 18 maja 2017, 9:30

art. 18 stosujemy jeżeli ktoś utracił pracę podjętą w 2013 roiku i wcześniej
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2017, 9:45

Elmer ja nie mam takiego doświadczenia w pracy jak ty, bo jestem młodym pracownikiem, dlatego dopytuje żeby wiedzieć i być pewnym tego rozumowania. Nie gniewaj się, że drążę temat, liczę się z twoim zdaniem, bo wiem że masz ogromną wiedzę, dlatego proszę Cię żebyś dokładnie pomógł nam zrozumieć ten przepis, na który się powołujesz.
Zastanawia mnie teraz to, dlaczego uważasz że dotyczy to roku 2013, skoro jest napisane w art. 18 ust 5, że w razie utraty dochodu prawo do świadczenia ustala się...nie wcześniej niż od miesiąca złożenia wniosku, czyli wg mnie chodzi o teraźniejszą rzeczywistość, o to co teraz ma miejsce, bo teraz ustalamy prawo do tego świadczenia.
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 18 maja 2017, 9:47

bo tylko do dochodu uzyskanego w roku 2013 lub wcześniej robisz utratę.
Jeżeli ktoś uzyskał dochód w roku bazowym lub później i go utracił to nie robisz uzysku
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 maja 2017, 9:47

@ oko12, robisz błąd bo wedle starej zasady z naszego środowiska "im dłużej pracujesz to tym mniej wiesz" ;)
Jest tak jak @ Elmer napisał tylko już każdy wiedzący o tym ma dość codziennie to tłumaczyć kolejnym użytkownikom.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 18 maja 2017, 9:58

heiland pisze:@ oko12, robisz błąd bo wedle starej zasady z naszego środowiska "im dłużej pracujesz to tym mniej wiesz" ;)
Jest tak jak @ Elmer napisał tylko już każdy wiedzący o tym ma dość codziennie to tłumaczyć kolejnym użytkownikom.
No muszę Ci powiedzieć że coś w tym jest, bo pomimo tego, że pracuje krótko, to mam wrażenie że z każdym miesiącem wiem coraz mniej ;)
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 18 maja 2017, 10:10

Elmer pisze:bo tylko do dochodu uzyskanego w roku 2013 lub wcześniej robisz utratę.
Jeżeli ktoś uzyskał dochód w roku bazowym lub później i go utracił to nie robisz uzysku
Czyli jeżeli jak w tym przypadku, osoba podjęła zatrudnienie po roku bazowym czyli np. 16 października 2016 roku i utraciła go 18 kwietnia, wniosek złożyła 24 kwietnia to należy jej się za kwiecień?
Przecież w kwietniu jeszcze dochód miała. Dla mnie to jakieś niezrozumiałe.
W moim Ośrodku robią inaczej i tak mi też tłumaczono...już nic nie wiem, brak mi słów :oops:
Czuję się głupia i mam coraz więcej wątpliwości :shock:
"Co ja robię tu uuuu..."
oko12
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 18 maja 2017, 10:12

Na początku uważałam, że ta ustawa jest taka prosta...a tu zonk :oops:
oko12
Awatar użytkownika
Referent