Napisano: 18 maja 2017, 12:09
Mi się wydaje, że jednak od maja
Analizując art 7 ust 1
"W przypadku utraty dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, lub po tym roku, ustalając ich dochód, nie uwzględnia się dochodu utraconego"
Moim zdaniem chodzi o to, że np. Pan składa wniosek na 500 + 23 listopada 2016 r. Jednocześnie dołączając do wniosku świadectwo pracy z data utraty zatrudnienia z dniem 12.10.2016 r. Chodzi o to, że Pan na dzień złożenia wniosku nie ma już dochodu dlatego nie uwzględniamy go. Dlatego w tym art. jest zapis o tym że dochodu utraconego w roku bazowym, lub po tym roku nie uwzględniamy.
Inna jest sytuacja gdy w miesiącu złożenia wniosku ktoś utracił zatrudnienie.
Przykład Pan w dniu 18.01.2017 r. traci zatrudnienie a dnia 20.01.2017 składa wniosek w tym przypadku zastosowanie ma właśnie art. 18 ust. 5 ponieważ. Pan ten pracował jeszcze w styczniu osiągnie za te 20 dni pracy dochód, więc jak można utracić mu dochód już w styczniu. Faktycznie dochodu już nie ma w lutym i jak mówi ustawa ustalamy prawo do świadczenia od pierwszego miesiąca po miesiącu utraty zatrudnienia. Zapis nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku dotyczy osób, który utraciły dochód w styczniu a wniosek składają w marcu np. Jestem po kontroli z UW i nikt się nie doczepił takiego stosowania utraty i uzysku a dodam, że Panie kontrolujące chciały kilka teczek gdzie np. ktoś najpierw dostał odmowę a później przyznane świadczenie w związku z utratą dochodu przez któregoś z członków rodziny.
Też jestem młodym pracownikiem, który dopiero uczy się stanowiska ale dla mnie logiczne jest takie stosowanie utraty i uzysku.