od kiedy szo - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 18 mar 2015, 14:55

anial2 pisze:zresztą najlepszym przykładem jest zdo, gdzie w ustawie wskazali ze czas rejestracji w pup ma być wyrównany, po co o tym pisali ? wg was niepotrzebnie bo rejestracja nie ma znaczenia
To pewnie zaciekawi Cię fakt, że w najnowszym projekcie ten zapis w ustawie o ZDO został zmieniony w taki sposób, że fakt zarejestrowania nie ma wpływu - w ogóle. Gdyby interpretacja ministerstwa była poprawna to by tego nie ruszali.
anial2 pisze:Iks dlaczego uparcie mi coś wciskasz ?
Bo uparcie twierdzisz, że osoby bezrobotne chętne do podjęcia pracy jednak w rozumieniu USR należy traktować jako zatrudnione/pracujące.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2015, 15:15

Ja pisałam o zapisach ustawy która funkcjonuje, projekt to tylko projekt , wiele już było
zresztą skoro porusza tą kwestie to po pierwsze dobrze, po drugi znaczy ze jest taka kwestia wgóle jak fakt zarejestrowania a świadczenie, a Ty próbujesz dowodzić ze nie ma problem w tym punkcie.

"Bo uparcie twierdzisz, że osoby bezrobotne chętne do podjęcia pracy jednak w rozumieniu USR należy traktować jako zatrudnione/pracujące."

czytanie ze zrozumieniem się kłania, Ja nie traktuję tych osób jako pracujące, dziwne żeby :lol:
poprostu nie mogę uznać ze spełniły warunek pozostawania bez pracy w związku z koniecznosci opieki nad osobą niepełnosprawną ( zapis ustawy) w tym samym czasie , kiedy rejestrowały się w pup, rejestracja w pup jest dobrowolna i dotyczy osób które są bezrobotne i chcą i mogą pracować
jak się nie chce , czy nie może to w pup się nie należy rejestrować, wszystko
osoba uprawniona do świadczeń opiekuńczych to osoba która nie może pracować bo musi się opiekować niepełnosprawnym ,a one rejestrując się w pup zaprzeczyły temu
To nie moje widzimisię, żadna tajemnica że MPiPS ma takie zdanie, od zawsze tak było, mimo róznych sądowych interpretacji.
Na tej samej zasadzie krus wyrejestrowuje rolników którzy pobierają swiadczenia i złożyły oswiadczenie o zakończeniu pracy w gospodarstwie
sory nie można w tym samym czasie mieć chęć i mozliwość i jednocześnie nie mieć chęci i mozliwości :lol:
anial2

Napisano: 18 mar 2015, 15:20

a wytłumacz jaka jest różnica w opiece osoby poszukującej i chętnej do podjęcia pracy zarejestrowanej i nie zarejestrowanej w pub, zakręcasz temat na swoją stronę i trochę się gubisz, a w przyznaniu śp czy szo nawet przeszkodą nie jest pobieranie zasiłku dla bezrobotnych
Kati@

Napisano: 18 mar 2015, 15:38

anial2 pisze:Ja nie traktuję tych osób jako pracujące, dziwne żeby :lol:
Na jakiej podstawie odmawiasz im świadczenia? Na takiej, że zrównujesz gotowość do podjęcia pracy z faktyczną pracą, ergo - traktujesz bezrobotnych jako pracujących.
anial2 pisze:poprostu nie mogę uznać ze spełniły warunek pozostawania bez pracy w związku z koniecznosci opieki nad osobą niepełnosprawną ( zapis ustawy) w tym samym czasie , kiedy rejestrowały się w pup,
Ale przecież osoby zarejestrowane w PUP pozostają bez pracy! Skoro są zarejestrowane jako bezrobotne automatycznie spełniają ten warunek z samej definicji osoby bezrobotnej.
anial2 pisze:rejestracja w pup jest dobrowolna i dotyczy osób które są bezrobotne
Skoro są bezrobotne, znaczy, że nie pracują.
anial2 pisze:i chcą i mogą pracować jak się nie chce , czy nie może to w pup się nie należy rejestrować, wszystko
Wiesz, świadczenie pielęgnacyjne i SZO generalnie kierowane jest do osób które chcą i mogłyby pracować ale sprawowanie opieki nad niepełnosprawnym członkiem rodziny im to uniemożliwia.
anial2 pisze:osoba uprawniona do świadczeń opiekuńczych to osoba która nie może pracować bo musi się opiekować niepełnosprawnym ,a one rejestrując się w pup zaprzeczyły temu
Niczemu nie zaprzeczyły bo nie podjęły pracy. Opiekun może wręcz marzyć o podjęciu pracy i być gotowym do jej podjęcia, ale przeszkodą w otrzymywaniu świadczenia jest DOPIERO PODJĘCIE ZATRUDNIENIA.
anial2 pisze:To nie moje widzimisię, żadna tajemnica że MPiPS ma takie zdanie, od zawsze tak było, mimo róznych sądowych interpretacji.
Więc to jest widzimisię MPiPS które Ty popierasz.
anial2 pisze:sory nie można w tym samym czasie mieć chęć i mozliwość i jednocześnie nie mieć chęci i mozliwości :lol:
Sorry, ale w ustawie nie ma nic o chęciach. Warunkiem jest niepodejmowanie bądź rezygnacja z zatrudnienia: pracujesz - nie masz prawa do świadczenia, nie pracujesz - masz. (oczywiście przy założeniu, że spełniasz pozostałe przesłanki). Interpretujesz przepis rozszerzająco na niekorzyść strony. To czy ktoś ma chęć czy jej nie ma są tylko Twoje domysły, a nie ustalone w toku postępowania fakty.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2015, 15:41

anial2 popieram Twoje wypowiedzi bo sa praawidlowe i prawidlowo postepujecie a reszta ... hmmm no zal!!
Gość

Napisano: 18 mar 2015, 15:49

Ja miałam taki przypadek ze świadczeniem pielęgnacyjnym przyznanym przez MCPS osobie wyrejestrowanej z PUP. MCPS przyznało od dnia wyrejestrowania
ania gops

Napisano: 18 mar 2015, 15:56

Dzięki Gość :D
nawet mi się już nie chce komentować tych bzdur które wypisują
Iks poczytaj ze zrozumieniem
właśnie opiekun nie jest gotowy do podjecia i nie moze podjac pracy bo musi sie opiekować chora osobą taki jest krąg osób uprawnionych do swiadczenia ,taki jest zapis ustawy, a zgłaszając sie do pup zadeklarował ze może i chce , więc nie moze dostać wyrównania za ten czas kiedy twiedził ze moze i chce pracować i nie ma zadnych przeszkód ku temu bardziej już prosto napisać nie można kropka
anial2

Napisano: 18 mar 2015, 16:03

a nie uważasz, że deklaracja podjęcia pracy to już problem PUB a nie nasz? A sam chęć pracy czy gotowość do niej nie przeszkadza w opiece
Kati@

Napisano: 18 mar 2015, 16:41

anial2 pisze:nie moze podjac pracy bo musi sie opiekować chora osobą taki jest krąg osób uprawnionych do swiadczenia ,taki jest zapis ustawy,
No i przecież jej nie podejmuje. Dalej uparcie stawiasz znak równości między bezrobotnymi a pracującymi.
anial2 pisze:a zgłaszając sie do pup zadeklarował ze może i chce
Nie istnieje przesłanka negatywna która pozwala odmówić przyznania świadczenia osobie chcącej iść do pracy.
anial2 pisze:więc nie moze dostać wyrównania za ten czas kiedy twiedził ze moze i chce pracować
Wiem, że nie zrozumiesz, ale w ustawie naprawdę nic o tym nie ma.

1. Świadczenie nie przysługuje osobie pracującej.
2. Świadczenie przysługuje osobie nie pracującej.

Bezrobotny-zarejestrowany to bardziej 1 czy bardziej 2?
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 4 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x