od kiedy uchylić decyzję na zasiłek stały ? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 10 paź 2016, 10:30

mam taką sprawę - pani pobiera zasiłek stały a mąż od 20 września podjął zatrudnienie, od kiedy należy uchylić decyzję w razie ew. przekroczenia dochodu ?
( czy istotne jest kiedy otrzyma wynagrodzenie za ten wrzesień??/
Dorotaaa

Napisano: 10 paź 2016, 10:47

w październiku bierzesz dochody za wrzesień prawdopodobnie przekroczy i uchylasz od października
Aniaaa

Napisano: 10 paź 2016, 11:08

jeżeli wynagrodzenie za wrzesień otrzyma w pażdzierniku to od listopada uchylamy decyzję !!!
pracownik socjalny 2

Napisano: 10 paź 2016, 11:18

pracownik socjalny 2 pisze:jeżeli wynagrodzenie za wrzesień otrzyma w pażdzierniku to od listopada uchylamy decyzję !!!
Nie zgadzam się z Tobą ... zgodnie ze stanowiskiem prezentowanym w orzecznictwie, decydujące znaczenie ma data nabycia uprawnienia do wynagrodzenia lub świadczenia, a nie data jego rzeczywistej wypłaty. Wypłata świadczenia jest jedynie czynnością materialno-techniczną. Przyjęcie przeciwnej wykładni, ......, powodowałoby, że o świadczenia z pomocy społecznej mogłyby się ubiegać osoby uzyskujące wysokie dochody np. z tytułu pracy zawodowej, już w przypadku krótkiego opóźnienia w wypłacie wynagrodzenia powodującego, że w danym miesiącu kalendarzowym, nie miałyby one żadnego dochodu (wyrok wsa z dnia 30 grudnia 2008 r., II SA/Ke 732/08, LEX 488507). Tak więc w opisanej sytuacji wynagrodzenie powinno być zaliczone do dochodu za wrzesień .
Aniaaa

Napisano: 10 paź 2016, 11:50

Zgadzam się z Aniaaa, my tak samo liczymy.
ana20

Napisano: 10 paź 2016, 12:27

Ustawa o pomocy społecznej definiuje dochód wprost jako sumę miesięcznych przychodów ... bez względu na źródło ich uzyskania.

Uzyskany - czyli liczy się dzień uzyskania dochodu a nie dzień "nabycia uprawnień"

Jeżeli otrzymał we wrześniu - uchylany od października.
KAraka

Napisano: 10 paź 2016, 14:09

uzyskać — uzyskiwać «otrzymać coś, co było przedmiotem starań» słownik języka polskiego

I tu się zgodzę z Karaką. Z orzecznictwem zawsze można podyskutować , ja się z nim zgadzam kiedy mi pasuje a bazuje na tym ,że tylko SN w pełnym składzie tworzy prawo:):):):) 8-) :roll:
wredna1

Napisano: 10 paź 2016, 16:16

Art. 8.12. W przypadku uzyskania jednorazowo dochodu należnego za dany okres, kwotę tego dochodu uwzględnia się w dochodzie osoby lub rodziny przez okres, za który uzyskano ten dochód.
Nawet jeśli dotyczy to 1 miesiąca- dochód za wrzesień liczony jest we wrześniu. Miałem taki wyrok, ale nie mogę go teraz odszukać. Zatem uchylenie od października.
Leszek

Napisano: 13 paź 2016, 11:55

też mam podobną sytuacje, to w końcu jak - uchylić od października czy od listopada ??
Ania aa

Napisano: 13 paź 2016, 13:57

powiedzcie jak robicie pliss
Dorotaaa

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x