Od kogo wymagać wywiadu
Od kogo wymagać wywiadu
Mam prośbę o pomoc, ponieważ początkuję w temacie. Pracuję w PCPR, mamy na swoim terenie 1 DPS, w ktorym 70 % mieszkanek jest na umieszczonych na starych zasadach, z czego 99% z nich to ozsoby całkowicie lub częściowo ubezwłasnowolnione. Pytanie mam w związku ze zmianą kryterium dochodowego i koniecznością zmiany decyzji o odpłatności, kogo mam poprosić o aktualizajcę wywiadów środowiskowych? Będę wdzięczna za informację, jak to się robi w innych powiatach.
Re: Od kogo wymagać wywiadu
zastanawiam się czy nie będą się uchylać od zrobienia wywiadów ze względu na to, że opiekunowi prawni mieszkają rozsiani po całej Polsce, a w przypadku osób ubezwłasnowolnionych to przecież z nimi trzeba przeprowadzić wywiad. Sama nie wiem, pomóżcie
To jest obowiązek pracowników socjalny DPS. Ich sptawa jak sobie załatwią te podpisy.
Kate - pracowników socjalnych DPS możesz prosić o zrobienie wywiadów z mieszkańcami DPS / nieubezwłasnowolnionymi/.
Jeżeli mieszkaniec DPS-u ma opiekuna prawnego to występujesz o zrobienie wywiadu do OPS-u w miejscu zamieszkania tegoż opiekuna.
Skoro wiesz gdzie mieszka opiekun to na jakiej zasadzie wysyłasz prośbe o wywiad do DPs-u ?? Przecież pracownik DPS-u musiałby i tak odesłać to pismo do OPS-u właściwego ze względu na miejsce zamieszkania opiekuna prawnego.
Jeżeli mieszkaniec DPS-u ma opiekuna prawnego to występujesz o zrobienie wywiadu do OPS-u w miejscu zamieszkania tegoż opiekuna.
Skoro wiesz gdzie mieszka opiekun to na jakiej zasadzie wysyłasz prośbe o wywiad do DPs-u ?? Przecież pracownik DPS-u musiałby i tak odesłać to pismo do OPS-u właściwego ze względu na miejsce zamieszkania opiekuna prawnego.
herbi ma rację
to jest praktyczne i logiczne rozwiązanie
to jest praktyczne i logiczne rozwiązanie
Daje się tu wyczuć brak sympatii do pracowników socjalnych dps-ów
Myśle, że nie jest tak źle. A jak to do tej pory było ?
Zgodnie z nowym rozporządzeniem w sprawie wywiadu środowiskowego, aktualizacje wywiadu (IV) część przeprowadza pracownik socjalny DPS.
Zgodnie z nowym rozporządzeniem w sprawie wywiadu środowiskowego, aktualizacje wywiadu (IV) część przeprowadza pracownik socjalny DPS.
Maciej czytaj uważnie....pisze że może przeprowadzić pracownik socjalny DPS ....może!!!! a nie musi
Wiem wiem, ale wg mnie znając praktykę słowo \"może\" jest równoznaczne w tym przypadku z tym, że przeprowadza siłą rzeczy. Przecież łatwiej jest przeprowadzić wywiad na miejscu. Jeżeli pracownicy DPS uchylają się od robienia wywiadów to wg. mnie czysta złośliwość.
Oprócz Od kogo wymagać wywiadu - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
przeniesienie wg starych zasad?
koszt z darowizny
przeciwdziałanie wypaleniu zawodowemu pracownika socjalnego
odpłatność za DPS a oszczędności na koncie
depozyt mieszkańca
Umiesczenie bez zgody -mieszkanie
Przemoc w rodzinie, a odpłatność za DPS
rzecznik praw obywatelskich
odpłatnosc dps
Przydatne czasopisma??!!
70% a pobyt w szpitalu
Kierowanie do DPS