oddzielne gospodarstwo - Dodatki mieszkaniowe

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 10 mar 2014, 15:10

No, teraz rozumiem: kręci.
W ramach rodziny czy ogólniej gospodarstwa domowego powierzchnia mieszkania przysługuje zasadniczo w całości, nie dzieli się stosownie do udziałów we własności, fizycznego zajmowania, czy podobnych rzeczy. Jeśli wydzielić cokolwiek, to na zasadzie pisemnej umowy, innego rozwiązania nie kojarzę, choć niektórzy nawet umowę potrafią skrytykować.
~jh

Napisano: 10 mar 2014, 16:34

jh dzieli się bo w jednym lokalu mogą mieszkać 3 gospodarstwa domowe dziadkowie dzieci i wnuki i każde prowadzić osobne gospodarstwo .... bo wnuk ze swoją żoną ma swoje gary a tylko mieszka u dziadków bo tam mieszkają jego rodzice .... a więc nie zawracajcie kijem Wołgi ;) przetestowane w SKO
~małe ww

Napisano: 11 mar 2014, 12:47

TAK, mogą być 3 gospodarstwa i żaden mój post temu nie przeczył, ja jedynie jak zwykle polemizuję z popularnym uzależnianiem dodatku od praw własności. Jednocześnie jakoś nie mogę pogodzić się z poglądem, że ktoś >ma tytuł prawny do 31 m mieszkania...reszta jest na dzieci<, nie sądzę by naprawdę tak zostało rozdzielona własność.
~jh

Napisano: 11 mar 2014, 12:56

wyroki boskie i sądów są niezbadane ......... amen
~małe ww

Napisano: 12 mar 2014, 9:48

do jh ...mąż pani zmarł...ona miała 3 dzieci...wiec...ona ma pol mieszkania i 1/4 połowy drugiej...postanowienie sadu. Dzieci nie zrzekły się swojej części.Wiec można...
~:)

Napisano: 12 mar 2014, 12:39

Chyba nadal nie rozumiemy się. Moim zdaniem z powyższego wynika, że tamta pani nadal nie ma określonego kawałka mieszkania, który można wygrodzić, lecz prawo (formalnie ograniczone wysokością udziału) do fizycznie CAŁEGO mieszkania i do każdego jego elementu. Udział nie oznacza dysponowania ograniczoną częścią, lecz ograniczony udział w głosowaniu przy dysponowaniu całością przy niecodziennych zdarzeniach takich jak np. sprzedaż.
~jh

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x