odebranie dzieci w weekend - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 01 wrz 2016, 10:50

Proszę mi powiedzieć czy kierownik może wydawać polecenia pracy po godzinach pracy oraz w weekendy? Ja uważam, że nie ma takiego prawa. Pracownicy socjalni nazywani są profesjonalistami, więc jak mogą tak łatwo dać się wpuszczać w maliny. Pozdrawiam.
Ika 2

Napisano: 01 wrz 2016, 13:18

Nie pamiętam, czy to gdzieś w ustawie jest zapis, że w godzinach pracy tylko możemy chodzić w teren a jak w innych godzinach to pozwolenie na piśmie? I jeśli tak jest to jedyna sytuacja, że można w innych godzinach niż godziny urzędowania. No chyba, że ośrodek ma dyżury uregulowane prawnie oczywiście
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 05 wrz 2016, 8:36

"Witam, proszę o radę. W dzień wolny od pracy (sobota wieczorem) otrzymałam telefoniczne polecenie od kierownika aby pojechać do rodziny w celu odebrania dzieci w związku z tym że rodzice byli pijani. Na miejscu był kurator , który zawiadomił PCPR i Kier. ops, był wezwany patol Policji i karetka pogotowia. Jaka jest w tej sytuacji moja rola?,w naszym ośrodku nie ma dyżurów po godzinach pracy."

na miejscu był kurator, policja... to przepraszam bardzo, w jakim celu dodatkowo był wzywany pracownik socjalny z ops? obie powyższe służby mają odrębne procedury dot. odebrania dzieci w rodzinie! procedura odebrania dziecka zgodnie z ustawa o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie prowadzona jest w trakcie działania urzędu! zatem, aby kierownik wydał polecenie służbowe prac. socjalnemu, pierw powinien zmienić regulamin organizacyjny jednostki oraz umowy pracownikom socjalnym (czas zadaniowy).
pracownik soc.

Napisano: 05 wrz 2016, 9:17

Dla wszystkich przemądrych, którzy każą chodzić na odbiór w weekendy...poczytajcie interpretację na stronie MRPiPS odnośnie tej kwestii. Jasno i wyraźnie jest napisane, że pracownik socjalny w weekendy oraz po godzinach pracy nie wykonuje czynności związanych z odbieraniem dzieci. Do poczytania
https://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/Interp ... y=07BF2411
zytka

Napisano: 05 wrz 2016, 12:10

polecenie służbowe to ja mogę dostać w czasie pracy a nie w sobotę. Mogę nawet nie odbierać od szefa telefonu bo jest moim prywatnym i ja decyduje czy odbieram go czy nie. (może być również wyładowany).
kasia1234

Napisano: 05 wrz 2016, 15:26

To już staje się nudne. Temat był wielokrotnie tu podnoszony, wyjaśniany także od strony prawnej. Jak ktoś chce po godzinach jeździć, dzieci odbierać, żywność rozdawać, decyzje doręczać - to niech to k... robi tylko niech innym nie mąci w głowie, szczególnie młodym co to czytają i się uczą że socjalny to wycieraczka od wszystkiego.
wiem

Napisano: 05 wrz 2016, 23:50

Nie odbierać telefonu. Chyba że ops opracuje procedurę w tym dyżury na telefon.
vcyvu

Strona 3 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x