ODEBRANIE DZIECKA - PILNE! - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 lut 2016, 13:13

Potrzebuję Waszego wsparcia. Jestem sama w gminie. Nie mam pojęcia jak pokierować dalej współpracą z rodziną.
Rodzina z jednym dzieckiem. Ojciec alkoholik, matka z upośledzeniem umysłowym. 2 miesiące temu odbyła się sprawa sądowa dot. zmiany sposobu ograniczenia władzy rodzicielskiej. Rodzina dostała szansę jednak wykazywała znikome zaangażowanie w poprawę sytuacji. W poprzednim tygodniu matka z dzieckiem uciekła do swojej matki, oświadczyła, że wyjeżdża z dzieckiem do innego mężczyzny. Po wywiadzie ps typ okazał się bezdomnym alkoholikiem. Dziecko zostało natychmiastowo zabrane i na czas postępowania w sprawie odebrania praw rodzicielskich umieszczone w rodzinie zastępczej.
Nie wiem jak dalej współpracować z rodziną. Pracownik PCPR nie chciał nawet umówić się na spotkanie (wyraźnie zdenerwowała go propozycja spotkania!), GOPS zostawił mnie samą z problemem. Warunki mieszkaniowe, w których obecnie przebywa matka są nie do przyjęcia z resztą nie może zostać tam dłużej. Do ojca dziecka twierdzi, że nie wróci. GOPS nie chce umieścić jej w żadnym ośrodku. Pół roku temu umieścił ją w Domu Samotnej Matki, ale po miesiącu wróciła bez konkretnej przyczyny. Nie ma gdzie się podziać. Jak mam działać na rzecz powrotu dziecka do rodziny skoro nie ma na to realnych szans? Jakie cele wyznaczyć?

POMOCY!
Monti

Napisano: 09 lut 2016, 13:14

Jeżeli rodzina nie wykazuje chęci odzyskania dziecka to po co dalsza asysta, nie można uszczęśliwiać nikogo na silę a przynajmniej dziecko jest teraz bezpieczne. Przykre ale prawdziwe :(
Maryś

Napisano: 10 lut 2016, 10:36

Taka prawda, ale niestety nie mam pozwolenia GOPS na zakończenie asystentury. Mało tego mam pracować teraz oddzielnie z ojcem i z matką. Sytuacja rodziny zmieniła się diametralnie - odebranie dziecka, rozstanie rodziców, brak bezpiecznego lokum dla matki dziecka. Zupełnie nie wiem jak to ugryźć.
Monti

Napisano: 16 lut 2016, 12:12

Jeszcze raz zwracam się do Was, Drodzy Asystenci, z prośbą o wskazówki do postępowania w wyżej wymienionej sprawie.
Dostałam już pismo z PCPR z prośbą o przesłanie planu współpracy z rodziną tymczasem nie mogę go jeszcze ułożyć (bo przecież w związku ze zmianą sytuacji potrzebny zupełnie nowy czy tak?) ponieważ rodzice nie mogą się zdecydować czy wrócą do siebie, matka twierdzi, że prawdopodobnie wyjeżdża. Jak długo mogę zwlekać z napisaniem planu, żeby mi nikt głowy nie urwał?
Monti

Napisano: 16 lut 2016, 14:33

Jeśli nie ma planu to prześlij info, że w związku z zaistniałą sytuacją nie ma możliwości napisania planu pracy. Poza tym w naszej ustawie nie jest napisane po jakim czasie ma być napisany plan pracy. Plan pracy układasz z rodziną, jeżeli klienci nie chcą na dzień dzisiejszy starać się o powrót dziecka, to taką informację przekaż Kierownikowi OPS.
RudaS

Napisano: 19 lut 2016, 10:23

Klienci chcą, ale obiektywnie rzecz biorąc nie ma takiej szansy. Może jakieś wskazania do planu? Celem głównym ma być powrót dziecka do rodziny. Szczegółowe to między innymi: poszukiwanie pracy, utrzymywanie kontaktu z dzieckiem, starania o przydział mieszkania, cele związane z utrzymywaniem czystości w aktualnym miejscu zamieszkania, u ojca odbycie terapii stacjonarnej i następnie kontynuowanie spotkań z terapeutą, też poszukiwanie pracy. Czy coś jeszcze?
No i jeśli się nie zejdą - dwa oddzielne plany, czy jeden ze wspólnymi celami, osobnymi działaniami?
Monti

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem