prosze o pomoc ! - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 03 lut 2016, 15:25

witam!
mam pytanie do wszystkich asystentów. otóż jestem matka zastępczą 2 dzieci (dla dzieci babcią). jedno z dzieci uczęszcza do szkoły (1 klasa S.P.), a drugie do przedszkola. mam pytanie czy mogę liczyć na wsparcie ze strony asystenta rodziny w swoim OPS ze względu na to, że dziecko uczeszczające do szkoły ma problemy w nauce, nie chce się uczyć i sprawia trudności wychowawcze.
bardzo proszę o pomoc, a jeżeli nie mogę liczyć na taką pomoc od asystenta to gdzie i u kogo mam szukac wsparcia by pomógł mi i dziecku. czy takiej pomocy mam oczekiwać od koordynatora pieczy zastępczej?
prosze o pomoc i podpowiedzi za co z góry dziekuje
babcia
bożenka

Napisano: 03 lut 2016, 17:18

Dzień dobry, jako asystent pracowałam z rodziną zastępczą, więc nie widzę problemu, aby poprosić o wsparcie w Ośrodku Pomocy Społecznej, także może prosić Pani o wsparcie koordynatora pieczy zastępczej.Ja byłam również w stałym kontakcie z koordynatorem.Tylko nie wiem jakiej pomocy Pani oczekuje od asystenta, jeśli ma on być tylko korepetytorem, to nici z współpracy, ale jeśli chce Pani poznać jak wpływać na dziecko, jak organizować czas wolny, jakie formy zastosować i zwyczajnie porozmawiać z asystentem jako wzmocnienie swojej pozycji( rodzica zastępczego), to jak najbardziej proszę się starać o możliwość współpracy z asystentem.Rodzina z którą współpracowałam została wzmocniona, wyszła na prostą, dzieci nie sprawiają większych problemów wychowawczych i poprawiły się w nauce. Trwało to dwa lata, ale było warto:) :D
asystentka111

Napisano: 10 lut 2016, 14:25

nie wydaje mi się prawidłowym praca AR z rodziną zastępczą
madzia11

Napisano: 10 lut 2016, 18:03

Z rodziną zastępczą powinien pracować koordynator pieczy zastępczej.
Majka2

Napisano: 10 lut 2016, 22:32

Owszem powinien, ale nie róbmy się "betonami", skoro koordynator przyjeżdża raz w miesiącu.Jeśli GOPS wyraża zgodę, to patrzmy trochę sercem, tym ludziom trzeba pomóc,a nie spierać się czy powinien pomóc asystent, czy nie :) Być może muszę mieć w swoim życiu twardą..., bo mam miękkie serce :lol:
asystentka111

Napisano: 18 lut 2016, 16:06

No chyba od rodzin zastępczych jest koordynator a nie asystent...
mississy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem