odmowa - dziecko urodziło się martwe

Wybrane tematy:
Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR Duplikat, krok po kroku Małżeństwo bez wspólnych dzieci zamiast nazwisko imię KDR- dziecko niepełnosprawne osoba wcześniej była posiadaczem KDR
ODPOWIEDZ
dona2019
Praktykant
Zajmuję się: ŚW, KDR
Kontakt:

odmowa - dziecko urodziło się martwe

Post autor: dona2019 »

Ma wniosek, pan składa na siebie, żonę i 2 dzieci, trzecie dziecko akt urodzenia w którym pisze, że urodziło się martwe.
Pan wdaje się w dyskusje że mu przysługuje bo gdzieś w innych ośrodkach nie musi być pesel tylko akt urodzenia dziecka i przyznają karty.
I teraz mam pytanie odmowa na dzieci oczywista na moment składania wniosku nie ma 3 dzieci uprawnionych do karty, ale jak uzasadnić co do rodziców, powołać się na komunikat Ministerstwa dotyczący: pesla, aktu urodzenia i że dziecko musiało urodzić się żywe żeby mówić, że wychowali 3 dzieci?
Wydawał ktoś taką decyzję
Johny
Stażysta
Zajmuję się: ŚW, ŚR, KDR
Kontakt:

Re: odmowa - dziecko urodziło się martwe

Post autor: Johny »

Ja miałem podobnie z tym, że u mnie Pani zrozumiała, że dziecko martwo urodzone nie było na jej utrzymaniu... decyzji nie pisałem...
początkującyreferent
Praktykant
Zajmuję się: pracownik ops
Kontakt:

Post autor: początkującyreferent »

Powoływałabym się na na przepisy ustawy, a konkretnie:

Artykuł 4 ust. 1 ustawy o Karcie Dużej Rodziny (Dz.U. z 2021 r. poz. 1744 z późn. zm.) oznacza, że prawo do posiadania KDR przysługuje rodzicom (w tym małżonkowi rodzica), którzy kiedykolwiek mieli na utrzymaniu co najmniej troje dzieci natomiast, aby było możliwe uznanie, że dziecko było na utrzymaniu rodzica (rodziców) lub małżonka rodzica, musi urodzić się żywe, co potwierdza stanowisko Ministerstwa :)
lukas19861
Referent
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)
Kontakt:

Post autor: lukas19861 »

Hej,

karta dużej rodziny nie przysługuje nikomu. Jeżeli chodzi o rodziców to w uzasadnieniu możesz powołać się na kodeks rodzinny i opiekuńczy, o czym poniżej:

Zgodnie z art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny (tekst jednolity Dz.U. z 2021 r., poz. 1744) prawo do posiadania Karty przysługuje członkowi rodziny wielodzietnej, przez którą rozumie się rodzinę, w której rodzic (rodzice) lub małżonek rodzica mają lub mieli na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci bez względu na ich wiek. Obowiązek utrzymywania dzieci przez rodziców określony jest w Kodeksie Rodzinnym i Opiekuńczym. Zgodnie z art. 133 § 1 ustawy z 25.02.1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (tekst jednolity Dz.U. z 2020 r., poz. 1359) w jego obecnym brzmieniu, rodzice obowiązani są do dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania. Natomiast dziecko w przypadku wnioskodawcy urodziło się martwe, a zatem "nie było na utrzymaniu".

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ