odmowa posiłku - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 15 sty 2014, 18:44

@doTomka - artykuł 8 mówi o świadczeniach PIENIĘZNYCH, a w artykule 36 masz napisane że posiłek jest świadczeniem NIEPIENIĘŻNYM.

Stąd przytoczone przez Mirkę Wskazówki służnie rozbijają zasady na dwa akapity - pierwszy do zasiłku celowego (pieniężnego), a drugi do posiłku i rzeczówki.

pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 15 sty 2014, 18:50

@doTomka - poza tym czytaj te Wskazówki literalnie:

\"Ze środków przekazywanych w ramach Programu gminy mogą udzielać wsparcia osobom spełniającym warunki otrzymania pomocy wskazane w ustawie z dnia 12 marca 2004 r.
o pomocy społecznej oraz spełniającym kryterium dochodowe w wysokości 150% kryterium, o którym mowa w art. 8 ww. ustawy.\"

Czyli - kryterium podane w artykule 8 uops - w przypadku posiłków masz pomnożyć przez 150% i do tej wysokości możesz przyznawać pomoc w ramach Programu.

i to jest cały sens powołania się w tych wskazówkach na artykuł 8 uops.

~Tomek

Napisano: 15 sty 2014, 21:45

program nie stanowi dla OPS podstawy prawnej !!!
~ewa

Napisano: 15 sty 2014, 22:07

Wiemy o tym wszyscy. Ale nadal nie wiem co z tymi posiłkami. u nas zapadła decyzja,iż posiłki przyznajemy osobom spełniajacym 100 % kryterium i kropka. Nie ma żadnej dyskusji. Tylko co z tymi powyżej 100 %. Pewne jest tylko tyle, że decyzja odmowna. Ale co z podstawą prawną, uzasadnieniem prawnym i faktycznym? Mam dość!!! Tak naprawdę serdecznie dość.
~mirka

Napisano: 16 sty 2014, 11:32

Panie i Panowie - ja Was bardzo lubię i szanuję, ale za chwilę normalnie zacznę chodzić po stole i krzyczeć jak Jurek Owsiak:

Ludzie czy wy oszaleliście?
Oszaleliście?

Artykuł 8 Ustawy o PS określa kryterium dochodowe dla świadczeń pienieżnych.

Arktykuł 36 tej samej Ustawy mówi że posiłek jest świadczeniem niepieniężnym.

Uchwała o przedłużeniu programu NIE ZMIENIA ani jednego ani drugiego artyktułu Ustawy (a nawet nie moze tego zrobić, musiałaby być zmiana Ustawy, a nie Uchwała).

Uchwała określa tylko warunki otrzymania dotacji z Programu, a nie warunki przyznania posiłku.

Skoro więc do końca 2013 roku przyznawaliście posiłek, to jakim cudem teraz chcecie odmawiać?

Jak poodmawiacie ludziom i ludzie się odwołają to na mur beton przegracie w SKO.

pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 16 sty 2014, 12:56

Ja rozmawiałam z Urzedem Wojewódzkim . U nas nie ma uchwały i nie bedzie powiedziano mi , ze mam odmawiać posiłków osobom przekraczającym kryterium, jeżeli nie wyrażają zgody na decyzje przyznające z całkowitym lub cześciowym zwrotem zgodnie z juz posiadanymi uchwałami o zwrocie od udzielonych swiadczeń. Takie też decyzje wydaję i jest ok
W podstawie prawnej ustawa o pomocy społecznej w uzasadnieniu , ze przekracza 100% i nie wyraża zgody na zwrot swiadczenia i ani słowa o tej uchwale o dożywianiu
~ela

Napisano: 16 sty 2014, 12:56

Ja rozmawiałam z Urzedem Wojewódzkim . U nas nie ma uchwały i nie bedzie powiedziano mi , ze mam odmawiać posiłków osobom przekraczającym kryterium, jeżeli nie wyrażają zgody na decyzje przyznające z całkowitym lub cześciowym zwrotem zgodnie z juz posiadanymi uchwałami o zwrocie od udzielonych swiadczeń. Takie też decyzje wydaję i jest ok
W podstawie prawnej ustawa o pomocy społecznej w uzasadnieniu , ze przekracza 100% i nie wyraża zgody na zwrot swiadczenia i ani słowa o tej uchwale o dożywianiu
~ela

Napisano: 16 sty 2014, 12:58

Zgodnie z art. 1 ust.2 ustawy z dnia 29 grudnia 2005 r. o ustanowieniu programu wieloletniego Pomoc państwa w zakresie dożywiania, program ten jest realizowany jedynie do dnia 31 grudnia 2013 r.
Mając więc na względzie, iż ustawodawca nie przedłużył okresu obowiązywania ww. ustawy, po dniu 31 grudnia 2013 r. Jedynymi aktami prawa obowiązującymi w tym zakresie będą: ustawa z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej oraz ogłoszona w dniu 17 grudnia 2013 r.
W Dzienniku Urzędowym RP Monitor Polski uchwała nr 221 Rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2013 r. w sprawie ustanowienia wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania „Pomoc państwa w zakresie dożywiania”; na lata 2014 - 2020.
Problem jednak polega na tym, że wskazana powyżej uchwała jest jedynie aktem prawa wewnętrznego, co wynika wprost z art. 93 ust.1 Konstytucji, zgodnie z którym Uchwały Rady Ministrów oraz zarządzenia Prezesa Rady Ministrów i ministrów mają charakter wewnętrzny i obowiązują tylko jednostki organizacyjnie podległe organowi wydającemu te akty, w związku z czym jej postanowienia nie mogą stanowić źródła praw i obowiązków dla obywateli. \"
~ela

Napisano: 16 sty 2014, 13:07

@Ela, to cytat skąś?

To potwierdza to co pisałem wyżej. Uchwała nie zmiena Ustawy, a Ustawa określa kryterium dochodowe jako warunek przyznania świadczeń, jedynie dla świadczeń pieniężnych, a nie dla posiłku, który wg tej Ustawy jest świadczenien niepieniężnym. Oczywiście możesz odmówić posiłku np. z braku środków, ale to inna bajka i to mogłaś zrobić zawsze.

Wysnucie przez niektóre osoby powyżej wniosku, że w związku z Uchwałą o przedłużeniu programu, nie można nie tylko przyznawać posiłku współfinanowanych w ramach tego programu, ale w ogóle nie przyznawać posiłków jest nieuprawnione.

pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 16 sty 2014, 16:01

o czym wy piszecie ustawa o pomocy społecznej mówi o kryterium dochodowym zarówno do świadczeń rzeczowych , pieniężnych jak i niepieniężnych jeżeli ktoś nie ma uchwały rady gminy podwyższającej kryterium dochodowe do 150 % , albo uchwały mówiącej o odpłatności za posiłki nie może przyznać posiłku - decyzja odmowna jest prosta artykuł mowiący o kryterium dochodowym i przyznaniu posiłku.
~osek

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x