1- nie bardzo rozumiem
2 -tak
3 - zależy od sytuacji. Zbyt ogólnikowo pytasz.
A sorry, to było do odważnego pracownika. To ja już milczę
zanim coś chcesz komuś udowodnić poczytaj o czym jest informacja w linku który podajesz
nie rozumiesz, czy niechcesz zrozumiećElmer pisze:1- nie bardzo rozumiem
2 -tak
3 - zależy od sytuacji. Zbyt ogólnikowo pytasz.
A sorry, to było do odważnego pracownika. To ja już milczę
Różnica wynika z daty publikacji aktu prawnego. Tylko tyle. Pierwsze przytoczone przez ciebie, jak sam zresztą piszesz:ciekawy pisze:widzisz różnice w tym co czytasz ?
Czyli musieli napisać w jakim brzmieniu, bo w momencie pisania zmian jeszcze nie było.W myśl ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz niektórych innych ustaw
(Dz.U. 2012 nr 0, poz. 1548) z dnia 07.12.2012 r. (jaka weszła w życie z dniem 01.01.2013 r.):
Czyli już po zmianie.Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 26.03.2015r. w sprawie szczegółowych
Ale ten art. 17 ustawy miał już inne brzmienie, które jednocześnie było w tym momencie jedynym.ciekawy pisze:w drugim przypadku osoba wystarczyło że spełnia warunki określone w art.17 ustawy
Bo nie spełniałeś warunków do jego otrzymania. Zgodnie z rozporządzeniem pomoc należało się tylko osobom które miały ustalone prawo do świadczenia zgodnie z nowym brzmieniem przepisu. Pretensje do Ministerstwa.ciekawy pisze:laczego więc pominięto mnie i tysiące innych opiekunów (będących w identycznej sytuacji) nie przyznając prawa do pomocy finansowej za okres trzech miesięcy od kwietnia do czerwca 2013r. czyli za okres w który spełnialiśmy warunki określone w Rozporządzeniu RM z dnia 26.03.2013r.
No i tu faktycznie masz rację. W zasadzie mógł wszcząć i powinien dać Ci odmowę. Tak czy inaczej to, że urząd nie wszczął postępowania nie powoduje, że dostaniesz dodatek. Napisz na nich skargę, jak ktoś się do tego czepi (a wcale nie musi), to wszczną co trzeba i dostaniesz odmowę. Chyba, że chodzi Ci o możliwość odwołania, żeby dostać kasę ewentualnie w sądzie?ciekawy pisze:nie wszczął z urzędu postępowania - nie wiem dlaczego i na jakiej podstawie
To znaczy, zaraz, znaczy że już pisałeś zażalenie do odmowy wszczęcia i SKO stwierdziło, że wszystko jest OK? Bo jeśli tak, to dyrektor jest w prawie, znaczy organ (bo nie jest nim dyrektor OPS).ciekawy pisze:Dyrektor w asyscie dwóch wysokich urzędniczek potwierdził, że treść postanowienia jest zgodna z prawem i mam możliwość po raz enty pisać zażalenie
Zgodnie z rozporządzeniem pomoc należało się tylko osobom które miały ustalone prawo do świadczenia zgodnie z nowym brzmieniem przepisu.Iks pisze:Bo nie spełniałeś warunków do jego otrzymania. Zgodnie z rozporządzeniem pomoc należało się tylko osobom które miały ustalone prawo do świadczenia zgodnie z nowym brzmieniem przepisu. Pretensje do Ministerstwa.ciekawy pisze:laczego więc pominięto mnie i tysiące innych opiekunów (będących w identycznej sytuacji) nie przyznając prawa do pomocy finansowej za okres trzech miesięcy od kwietnia do czerwca 2013r. czyli za okres w który spełnialiśmy warunki określone w Rozporządzeniu RM z dnia 26.03.2013r.