odpis aktualizujący
odpis aktualizujący
Witam na konie roku jest tworzony odpis FA i ZA księgowanie WN761 i 290Ma z początkiem roku jest pk rozwiązanie odpisu do tej pory miałam WN 290 i 760 MA,jak jest u Was bo zastanawiam się czy przy takim księgowaniu rozwiązania odpisu czy nie jest lepsze konto 761 MA zamiast 760
Re: odpis aktualizujący
Ja nie rozumiem dlaczego z początkiem kolejnego roku likwidujecie (bo czytałam że inni też) odpisy. One dopiero powiem prosto powinny zniknąć jeśli dłużnik spłaci zadłużenie, należność zostanie umorzona , badź nastąpi zgon dłużnika
zgadzam się z jolą, chociaż dodatkowo uważam, że nie powinno się robić odpisów na należności ZA i FA tak po prostu, bo są zaległościami. powinno się mieć na nie konkretny powód, żeby utworzyć odpis aktualizacyjny.
Gumi więc Ty nie robisz odpisu np. na podstawie jakiegoś wskaźnika globalnie tylko wtedy gdy jest np. zgon dłużnika?
Ja mam zapis w polityce , że jesli przez cały rok nie ma wpływu od danego dłuznika to tworzę na niego odpis. Na koniec każdego roku sprawdzam. Jeśli ktoś na kogo był odpis zaczął spłacac - odpis rozwiązuję.
Oprócz odpis aktualizujący - Księgowość przeczytaj również:
dożywianie
ciąża-pomocy ZUS
tytuł wykonawczy do US
jeszcze raz kontrola pokl
zestawienie zysków i strat
wydatki syrukturalne a POKL
KOSZTY EGZEKUCJI
wygaszenie FA - księgowanie
podatek od ekwiwalentu za urlop
R-ki czy noty za pobyt w DPSie
dotacje na 2014
ksiegowe instytucji kultury
zajęcie komornicze
umowy dps
jaki & do wyłaty staży i jakie konto
decyzja o nienależnie pobranych świadczeniach za 2011r- wydane przez Marszałka województwa w dn.09.12.2013-my otrzymaliśmy tę de