odpłatność pełnoletnich w rodz. zast. - Stare tematy

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 15 kwie 2013, 9:56

Ja dostałam od naszego prawnika opinię odnośnie tegoż artykułu. Napisał on, że: brak możliwości uzyskania od rodziców całości lub części opłaty tj. np. w przypadku bezskutecznej egzekucji lub gdy rodzice nie żyją... a ministerstwo odpowiedziało tak, że nic nie wynika z ich pisma.

W takim razie jak ustalacie odpłatność to pomniejszacie rodzicom tą odpłatność o 50% dochodu dziecka, czy ustalacie 100% i później gdy rodzic nie płaci to 50% dochodu?
~saddd

Napisano: 15 kwie 2013, 17:41

ART. 193 ust. 5 ustawy mówi o tym, że osoby pełnoletnie lub osoby dysponujące dochodem dziecka, ponoszą odpłatność SOLIDARNIE z rodzicami. Zgodnie z tą zasadą jeśli odstępujemy od naliczenia opłaty rodzicom to i pełnoletnim lub osobom dysponującym dochodem małoletniego dziecka. Naliczamy opłatę np. pełnoletnim, gdy rodzice nie żyją albo egzekucja od rodziców jest bezskuteczna. W przypadku pełnoletnich pod uwagę bierzemy tylko dochody wymienione w art. 80 ust. 3 (precyzyjnie określa to art. 193 ust. 4). W przypadku osób dysponujących dochodem dziecka uwzględnia się wszystkie dochody dziecka, gdyż ustawodawca nie zapisał ograniczenia chociażby takiego jak w przypadku osób pełnoletnich.
~mada

Napisano: 16 kwie 2013, 11:31

mada, to ciekawe co piszesz, jeśli odstepujesz rodzicom to odstępujesz i pełnoletniemu? to według ciebie jest solidarnie? kazdy inaczej interpretuje tą solidarnosć... jesteś tego pewna? zapewne masz opinię jakiegoś prawnika?
~Dora

Napisano: 16 kwie 2013, 18:53

Dora u nas jeżeli rodzic ma naliczoną opłatę i nie płaci, rodzice nie żyją albo mają decyzję o odstąpieniu - wtedy naliczamy 50% opłatę albo od pełnoletniego w rodzinie i w placówce albo od osoby dysponującej dochodem dziecka. U Was też tak robicie?
~Ulka

Napisano: 17 kwie 2013, 10:12

tak, ale zaciekawiła mnie opinia mady...
~Dora

Napisano: 17 kwie 2013, 13:36

Dora czekamy aż mada się odezwie, bo jeżeli tak robią to źle, pozdrawiam
~Ulka

Napisano: 17 kwie 2013, 15:50

A propo tej solidarności. W opinii jaką otrzymałam z ministerstwa i również od naszego radcy o solidarności jest zapis taki: W sytuacji, gdy pełnoletni, dysponujący zostaną zobowiązani do zapłaty to mogą wystąpić z roszczeniem regresowym do rodziców. Tak samo jest w sytuacji gdy naliczamy odpłatność tylko biologicznym. Jeżeli jeden spłaci całość to może wystąpić do drugiego z roszczeniem regresowym.
~saddd

Napisano: 17 kwie 2013, 17:08

Ja na którymś ze szkoleń słyszałem, że jeśli ustalimy odpłatność 100% od jednego z rodziców to nie mamy możliwości ustalenia tej opłaty od drugiego nawet jeśli pierwszy nie płaci. Powinniśmy dać to do egzekucji. To samo jeśli taką opłatę ustalimy w 100% a później umorzymy. To jest nasza wola jeżeli rezygnujemy z kasy, nie można już opłaty ustalić dziecku, bo to organ umorzył, ale wcześniej ustalił 100% odpłatność. W sytuacji kiedy np. od obojga rodziców odstąpilibyśmy od ustalania opłaty to wtedy można tę opłatę ustalić dziecku. W przypadku kiedy ustalamy obojgu rodzicom równocześnie to np. po 50%. Pani twierdziła, że solidarnie to znaczy, że my sobie wybieramy od którego ustalamy, czy np. od jednego 100%, czy od obu po 50% (mamy do ustalenia pełną opłatę) i to oni od siebie ewentualnie mogą później dochodzić roszczeń. Szkolenie prowadziła Pani z jakiegoś SKO.
~.....

Napisano: 17 kwie 2013, 19:06

solidarnie to znaczy że decyzja wg ustawy o pełnej opłacie dotyczy matki i ojca a potem możemy odstąpić zgodnie z Uchwałą albo ojcu, albo matce albo obojgu
~pecepeer

Napisano: 18 kwie 2013, 10:08

pecepeer, a co potem z pelnoletnim jeśli ma dochód? jak robisz?
~Dora

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x