m!
wierzytelności z tytułu opłat za pobyt dziecka w pieczy zastępczej są niepodatkowanymi należnościami budżetowymi do których stosuje się przepisy ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1240)
- przepraszam nie wiem jak Ci to lepiej wytłumaczyć.
W ustawie o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej nie ma zapisu, który mówi, ze niezapłacone przez rodziców opłaty podlegają egzekucji. Ale musimy postarać się je odzyskać, więc egzekucja będzie nie z ustawy o pieczy ale z ogólnych przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji - patrz wyżej
-art. 2 § 1 pkt 1a ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2005 r. Nr 229, poz. 1954)
do Marii - jakie jest Twoje zdanie na temat odsetek. Dotychczasowa interpretacja mojego RIO stanowiła (odnośnie zapisów ustawy o pomocy społecznej), że odsetki nie powinny być naliczane i pobierane z uwagi na fakt, iż ww. ustawie nie ma zapisu o ich ponoszeniu przez dłużnika. W poprzednim stanie prawnym pół kraju je naliczało i pobierało pół nie. Obecnie \"w pieczy\" nie znalazłam zapisu o tym, że są należne natomiast zastanawia mnie zapis w art. 194 ust. 2, w którym jest mowa o umorzeniu w całości lub w części, łącznie z osetkami co sugerowałoby, że są należne. Wszystkiego....
GOGA to raczej pytanie nie do mnie tylko do posłów co mieli na myśli. Dokładnie tak jak piszesz: o odsetkach jest mowa tylko przy umorzeniu, a co przy egzekucji nie nalicza się? tego tak do końca jeszcze nie wiem, ale niestety trzeba będzie się tego od kogoś dowiedzieć.