upośledzone dziecko w rodzinie zastępczej - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 mar 2012, 12:05

Bardzo proszę o pomoc kogokolwiek, kto zajmuje się rodzinami zastępczymi i miał przypadek, że dziecko w rz bardzo chore, niezdolne do samodzielnej egzystencji i kończy 18 lat... co zrobić w takim przypadku? kiedy rodzina zastępcza może składać do sądu o ubezwłasnowolnienie? czy takiemu dziecku należy się rzeczówka i finansówka? jak spisać indywidualny program usamodzielnienia skoro dziecko nie jest w stanie sie w ogóle podpisać... podpisałby się opiekun osoby ubezwłasnowolnionej, ale ta rodzina jeszcze nie złożyła wniosku do Sądu... Ta sprawa spędza mi sen z powiek, bo jako koordynator powinnam spisać z tym dzieckiem program usamodzielnienia...
~marysia

Napisano: 11 maja 2012, 22:26

Zadałaś bardzo trudne pytanie! Ja też nie wiem, czy dziecku może zostać przedłużony pobyt w rodzinie zastępczej a niewątpliwie taki pobyt byłby wskazany dla dobra dziecka. Myślę, że wspólnymi siłami coś poradzimy. Pozdrawiam ciepło. :)=[

~lusia

Napisano: 11 maja 2012, 22:52

ja w takiej sytuacji nie spisuję programu usamodzielnienia, bo nie może być mowy w takim przypadku o usamodzielnieniu. Dziecko pozostaje w rodzinie zastępczej do czasu kiedy się uczy...Co do tych dodatkowych form pomocy to trudno powiedzieć. Przy rzeczówce jest nawet wskazanie, że jeśli wychowanek ma orzeczony umiarkowany lub znaczny to rzeczówka w maksymalnej wysokości czyli ustawodawca dopuszcza przyznanie jej.....
~kaja

Napisano: 14 maja 2012, 14:21

ja bym może pomyślała o jakimś DPS, a odnośnie pomocy napisałabym do Ministerstwa co oni na ten temat sadzą.
~Marzanna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x