Urodziła córkę (R), nie zapewniła jej należytej opieki i nigdy nie zrzeka się praw rodzicielskich. W kilka miesięcy po urodzeniu zaniedbana R ląduje w Domu Małego Dziecka. Po kilku latach matka (czytaj: ta co urodziła) zabiera ją do domu i dalej: traktuje kolejne domy dziecka i pogotowia opiekuńcze jako przechowalnie, robi z R służącą, poniża słownie i bije po twarzy, przy lada okazji wyżywa się – bo dzisiaj boli ją głowa; biernie przygląda się jak kochankowie dobierają się do R; współżyje z nimi na jej oczach i pozwala na wykorzystanie seksualne przez sąsiada. A kiedy córka osiąga pełnoletniość otwiera drzwi i mówi: wynocha, to jest moje mieszkanie, mam prawo do dodatkowej powierzchni mieszkalnej, jesteś bezczelna że jeszcze tutaj jesteś, nigdy cię nie chciałam, jesteś odpowiedzialna za moje nieszczęścia i to przez ciebie nie ułożyłam sobie życia.
R opuszcza dom, szuka wszędzie pomocy, ale jedną pomoc jaką uzyskuje to dobra rada lekarza: twoja matka nie jest chora umysłowo chociaż jest pod opieka poradni zdrowia psychicznego, to tylko taki charakter, jest wyrodną matką – jest pozbawiona instynktu macierzyńskiego i dla własnego dobra powinnaś ułożyć sobie życie poza domem. R pracuje, dokształca się, wynajmuje pokój przy rodzinie, upada, podnosi się, leczy się na nerwicę, za opiekę zdobywa liche mieszkanie kwaterunkowe, żyje oszczędnie, idzie na wypracowaną godziwą emeryturę.
W stosunku do tej co ją urodziła czuje fizyczny i odrażający wstręt, nie ma z nią kontaktu od 35 lat; i jest jej obojętne gdzie zostanie pochowana.
1. Czy opieka społeczna ma moralne prawo ciągania po sądach takiej córkę o alimenty na rzecz tej co urodziła, a nie wychowała tylko pokazała jak wygląda piekło na ziemi ?
2. Jak należy interpretować art. 144(prim) Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego ? Do jakich przypadków się odnosi ?
3. Jak interpretuje się art. 64 ustawy o pomocy społecznej ? Dokładnie w jakich przypadkach jest wykorzystywany ?
4. Czy opieka społeczna ciągając dłużników po sądach ma złożoną na piśmie zgodę (upoważnienie) mieszkanka domu opieki społecznej do ubiegania się o alimenty, czy robi to z urzędu? Chodzi tu o osobę nieubezwłasnowolnioną.
5. Czy opieka społeczna może umieścić osobę w najdroższym domu opieki, bo tam akurat jest miejsce - czy o standardzie domu decyduje rodzina płacąca ?