odpłatność za dps - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 23 lis 2014, 14:02

Mam pytanie czy podpisanie umowy o odpłatności za DPS matki przez córkę na dowolnie zadeklarowaną kwotę powiedzmy 800 zł, zwalnia pracownika socjalnego z przeprowadzenia wywiadu środowiskowego. Jeśli tak to czy są na to jakieś przepisy? I jeszcze jedno czy sfotmuowanie w decyzji o opdłatności:
mieszkaniec uiszcz opłarę w wysokośi 800 zł
gmina uiszcz opłarę w wysokośi 500 zł
reszę ponosi córka x zgodnie z umową
jest prawidłowa ?
aniaka

Napisano: 24 lis 2014, 14:20

Nie przeprowadzałam wywiadu, ale wtedy gdy rodzina deklarowała pokrycie kosztu DPS tzn. podopieczna 70% ze swojego świadczenia, a rodzina dopłacała do pełnego kosztu pobytu w DPS, gmina w ogóle nie uczestniczyła w kosztach. Myślę że w momencie gdy gmina pokrywa jakiś tam koszt musi być wywiad żeby sprawdzić czy rodzina nie powinna uczestniczyć w większym stopniu.
izaaa

Napisano: 26 lis 2014, 11:00

A wtedy przeprowadzacie wywiady alimentacyjne ?
aniaka

Napisano: 28 lis 2014, 12:03

Czy ktoś sie wypowie jeszcze.
aniaka

Napisano: 28 lis 2014, 14:14

pamiętaj o art. 61ustęp 2 "300"% małopolska kwestionuje jeżeli odpłatność tych osób nie jest zgodna z zapisem ustawy
dżon

Napisano: 28 lis 2014, 14:45

Koleżanka wychodzi z założenia, że przy dobrowolnym uzgodnieniu w umowie częściowej opłaty z dziećmi nie muszę przeprowadzać wywiadu alimentacyjnego z dziećmi.
aniaka

Napisano: 02 gru 2014, 14:43

Ale koleżanka na pewno nie jest w stanie udowodnić, dlaczego tak uważa. Ja robię tak jak Izaaa.
Esia

Napisano: 03 gru 2014, 13:09

Też nie przeprowadzam wywiadu (patrz: Iza). Ale w umowie z rodziną mam zapis potwierdzający, że dochód rodziny przekracza 300 % kryterium, np. dochód osoby zobowiązanej lub jej rodziny wynosi .... miesięcznie.
Ofka

Napisano: 05 gru 2014, 21:39

Ja sie z tym zgadzam, czyli tylko gdy rodzina pokrywa całość?
aniaka

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x