NOWA - CO MAM ZROBIĆ - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 23 lis 2014, 17:37

Witam ,jestem nowa ,pierwszy raz w życiu mam taką sytuacje ,23 lata temu owdowiałam i nie mieliśmy dzieci ,potem byłam krótko w związku i mam córkę 20 lat na swoim utrzymaniu ,córka właśnie skończyła 3 miesiące temu zatrudnienie po stażu , jest zarejestrowana ,już nigdzie się nie uczy ,ja natomiast mam 50 lat i skończyła mi się umowa na 3/4 etatu i nic mi z pup-u nie przysługuje .Mam ponad 20 lat pracy ,posiadam też orzeczenie o umiarkowanym stop. Nasze obecne utrzymanie to dodatek energetyczny i dodatek mieszkaniowy razem 209 zł z MOPS .Samych opłat mam 600 zł miesięcznie jak mam żyć i co mam robić jaka pomoc mi się należy ? .Dodam że jak żyli rodzice 10 lat temu to w razie W mi pomagali nie szłam do żadnego MOPS .Proszę co mam zrobić .
Mieosława

Napisano: 23 lis 2014, 22:18

Umiarkowany stopień niepełnosprawności kwalifikuje do uzyskania pomocy w formie zasiłku stałego ( dochód w rodzinie nie może przekraczać 456 zł x ilość osób)
zzzz

Napisano: 24 lis 2014, 11:07

Dziękuję za odpowiedż ile wynosi zasiłek stały i ile by wyniósł w moim przypadku .proszę i dziękuję .Mój dochód na miesiąc to 209 zł jak pisałam wyżej .
Mirosława

Napisano: 24 lis 2014, 15:12

Proszę jak z tym zasiłkiem stałym i jakiej wysokości mogę otrzymać i czy dodatek mieszkaniowy i energetyczny wlicza się do dochodu przy stałym ,odpiszcie bo się martwię i nie wiem na czym stoję ,jak przeżyje we dwoje za około 400 zł jak opłat mam 600 zł miesięcznie .Czy mogę liczyć jeszcze na jakąś inną formę pomocy czy ten zasiłek to będzie wszystko .
Martwię się tylko o to bo jak nie zapłacę mieszkania to wcześniej czy póżniej eksmisja i bruk ,jakieś przytulisko dla bezdomnych ,bo o to się boję najbardziej Jestem załamana poradżcie .
Mirosława

Napisano: 24 lis 2014, 15:24

OPS Wam pomoże, ale to i tak bedzie za mało. Trzeba więc szybko szukać pracy, chociaż jedna z Was. Życzę szybkiego wyjścia z tej trudnej sytuacji.
Esia

Napisano: 24 lis 2014, 16:33

Szukamy oby dwie i widzę że ja mam większe szanse niż młoda i zdrowa córka ,ze względu na moją grupę.Ale to i tak dopiero każą pytać końcem stycznia 2015.Dziękuję.
Mirosława

Napisano: 25 lis 2014, 16:36

możesz ubiegać się o zasiłek okresowy, zasiłek celowy, posiłki - ewentualnie ( dgy ops nie ma takiej formy pomocy jak posiłek ) o świadczenie pieniężne na zakup posiłku lub żywności. . Zrób to jeszcze w listopadzie by okresowy na ten miesiąc otrzymać.
Możesz poprosić by całość czy część okresówki lub ceówki ops przelał bezpośrednio na konto zarządcy twojego mieszkania ( zakładam, że dodatek nie pokrywa w całości czynszu ) lub na energetykę.
fiołek

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x