Odpłatność za DPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 kwie 2021, 12:11

Dzień Dobry,
mam problem z mieszkańcem DPS-u, który zgodnie z decyzją powinien opłacać swój pobyt (70% dochodu z tyt. emerytury). Niestety emerytura została przekierowana na rachunek córki, z którą nie ma żadnego kontaktu i prawdopodobnie jest zagranicą, a co za tym idzie brak jest powyższych opłat.
Bardzo proszę o podpowiedź co należałoby zrobić w takiej sytuacji.

Z góry wielkie dzięki.
Pio23780
Praktykant
Od: 12 sie 2020, 7:49
Zajmuję się: PS

Napisano: 12 kwie 2021, 14:45

Jeśli mieszkaniec nie jest ubezwłasnowolniony, wystosować pismo do ZUS-u o przekazywanie 70% odpłatności na rachunek DPSu i wziąć podpis mieszkańca. Przynajmniej dług nie będzie rósł.
A i jeszcze dla pewności czy na pewno świadczenie szło na rachunek córki wystosować pismo do ZUSu (oczywiście mieszkaniec, z jego podpisem i prośbą) z zapytaniem na jaki adres/ nr rachunku zostało wysyłane świadczenie, ponieważ nie pamięta.
Ja bym tak zrobiła.
Socjalna_FiGa
Praktykant
Od: 26 mar 2021, 12:05
Zajmuję się: DPS

Napisano: 13 kwie 2021, 10:25

Przecież Pan ma zawsze prawo zmienić zdanie w kwestii przekazywania świadczenia z ZUS. Niech podpisze pismo/wiosek do ZUS z prośbą o zmianę sposobu realizacji i przekazywanie 70% na rachunek DPSu, z uwagi na istotną zmianę w jego sytuacji osobistej. Chyba, że jest ubezwłasnowolniony.
panna migotka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 04 sty 2017, 12:55
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 13 kwie 2021, 11:14

A ja mam pytanie. Mąż przebywa w DPS, dochody żony nie przekraczają 300 % kryterium dochodowego, to czy wydaję decyzje zwalniająca ją z odpłatności, czy tylko informuję pismem?
Art. 64 mówi o zwolnieniu ale na wniosek osoby zobowiązanej. A jeżeli jej dochód nie przekracza 2103 zł to czy ona składa nam jakiś wniosek?
agnes@
Referent
Od: 14 wrz 2018, 10:57
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x