od kiedy uchylić i czy wszczynać postępowanie? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 kwie 2021, 18:49

Mam dwa pytania, które najlepiej chyba będzie zobrazować na takim przykładzie:
Przyjmijmy, że rodzina korzysta z pomocy w formie posiłków dla dzieci w przedszkolu. 9 kwietnia informują o zwiększeniu dochodów w marcu, tak że od kwietnia ta pomoc się im nie należy.

1 - czy w takiej sytuacji wszczynać postępowanie, czy sama ta informacja od rodziny (pisemna) jest już wszczęciem? Do tego wywiad i mój wniosek o uchylenie?

2 - posiłki powinny być wstrzymywane od 1 kwietnia czy od 9 (kiedy otrzymałem od nich informację)A jeśli zrobiłbym wywiad np. 15 kwietnia - to od 15?

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 12 kwie 2021, 8:05

1. Postępowanie należy wszcząć zawsze – nawet wtedy, gdy sprawa zmierza do rozstrzygnięcia na korzyść strony. Zgodnie z art. 61 §1 Kpa, postępowanie wszczyna się na żądanie strony (czyli na wniosek - a nie wnioskiem) lub z urzędu (na podstawie pozyskanych informacji, zmiany przepisów, itd.). Wniosek sam w sobie nie jest samoistnym wszczęciem postępowania. Przecież zgodnie z art. 61a §1 Kpa - na wniesione żądanie (wniosek) można odmówić wszczęcia postępowania! Od momentu wszczęcia postępowania (z urzędu) biegną terminy, strona musi zostać poinformowana o toczącym się postępowaniu, odpowiednio pouczona o swoich prawach i obowiązkach oraz mieć zapewniony czynny udział w tym postępowaniu.
2. Posiłki powinno się wstrzymać z chwilą wszczęcia postępowania, a następnie po przeprowadzeniu postępowania (wywiad, zgromadzona dokumentacja sprawy) – uchylić co najmniej od... dnia wydania decyzji, a nie wstecz.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 12 kwie 2021, 8:30

Dziękuję.
Dopytam jeszcze o kwestię wszczynania postępowania. Klientka poinformowała mnie o zmianie i przeprowadziłem z nią wywiad. Czy faktycznie pisać jej teraz zawiadomienie o wszczęciu postępowania? Nie ma już co dodać do tej sytuacji bo została ona już określona i potwierdzona przez klientkę.
Xman
Starszy referent

Napisano: 12 kwie 2021, 8:41

Powinno być wcześniej - zaraz po pozyskani informacji. Ale napisz dla formalności, żeby było w aktach
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 12 kwie 2021, 8:43

Powzięcie informacji i wywiad było w ciągu jednego dnia.
Więc może dopiszę w wywiadzie, że poinformowano o wszczęciu postępowania?
Xman
Starszy referent

Napisano: 12 kwie 2021, 8:52

Jak jednego dnia to ok. "Podczas wywiadu poinformowano o wszczęciu postępowania i konieczności uchyleniu decyzji dot. posiłków" ;)
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 12 kwie 2021, 9:05

Dziękuję raz jeszcze!
Xman
Starszy referent