Dzień dobry. Mam kilka pytań. Mój ojciec od 20 lat mieszka z konkubiną. Od kilku lat choruje na Alzheimera. Konkubina chce go umieścić w DPS. Jeżeli mieszkam sam , nie mam zony ani dzieci i zarabiam na rękę 4500 zł , będę musiał oddać na DPS ojca około 2100 zł ?
Jeżeli dostanę w pracy premię powiedzmy 500 zł to będę ja musiał oddać na DPS ?
Czy nie jest istotne ile płacę czynszu i stałych opłat typu prąd , telewizja kablowa . gaz ? W moim przypadku opłaty wynoszą 1100 zł.
A gdybym miał kredyt lub wynajmował mieszkanie i płacił np ok 2000 zł miesięcznie , to na życie by prawie nic nie zostało.
Oczywiście nie jest istotne że w testamencie zostałem wydziedziczony ?
Miałem siostrę , która kilka lat temu zmarła. Córka siostry ma obecnie 7 lat i pobiera rentę rodzinną po matce. Czy też będzie musiała płacić ?
Ojciec ma swoje mieszkanie. Nie mieszka w nim ,ale czynsz jest regularnie opłacany. Czy jak trafi do DPS to opiekun prawny czyli pracownik socjalny będzie zarządzał tym mieszkaniem i płacił za nie czynsz?
Jak długo chory na Alzheimera zamieszkały w Łodzi od momentu złożenia wniosku czeka na umieszczenie w DPS ?
Ojciec 10 lat temu składał już wniosek o umieszczenie w DPS , ale dostał odmowę
Proszę o odpowiedź
Odpłatność za DPS a sytuacja życiowa
-
- Praktykant
- Zajmuję się: gość
- Kontakt:
-
- Praktykant
- Zajmuję się: nie
- Kontakt:
Re: Odpłatność za DPS a sytuacja życiowa
Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania, na które znam odpowiedź.
Zacznijmy od osób zobowiązanych - według art.61 ups
Art. 61. [Osoby wnoszące opłatę za pobyt w domu pomocy społecznej]
1. Obowiązani do wnoszenia opłaty za pobyt w domu pomocy społecznej są w kolejności:
1) mieszkaniec domu, a w przypadku osób małoletnich przedstawiciel ustawowy z dochodów dziecka,
2) małżonek, zstępni przed wstępnymi,
3) gmina, z której osoba została skierowana do domu pomocy społecznej
Więc zarówno Pan, jak i wnuczka są zobowiązanymi według prawa i w przypadku jakichkolwiek decyzji wszystkie osoby (dzieci, wnukowie, rodzice osoby umieszczonej w DPS) muszą zostać na nich wymienione.
W przypadku osoby samotnie gospodarującej kwota 3x776 zł czyli 2100 zł musi zostać Panu bezwzględnie pozostawiona. Co do pozostałej kwoty, tutaj zaczynają się schody, interpretacje i dobra wola organów, z którymi będzie Pan miał do czynienia.
Tu wyznaczę dwie kwestie: jeśli chodzi o stałe opłaty, Pana sytuacja finansowa po uiszczeniu opłat za pobyt ojca nie może doprowadzać samego Pana do ruiny, wbrew temu, co niektóre OPSy twierdzą. Jak najbardziej podczas wywiadu należy wskazywać na kwotę pozostałą po odjęciu kosztów utrzymania.
Druga kwestia, jeszcze ważniejsza: gorąco zalecam zapoznanie się z wprowadzoną w 2023 roku nowelizacją art. 64 ups
Art. 64. [Zwolnienie z opłat]
Osoby wnoszące opłatę lub obowiązane do wnoszenia opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej można zwolnić z tej opłaty częściowo lub całkowicie, na ich wniosek, po przeprowadzeniu rodzinnego wywiadu środowiskowego, w szczególności jeżeli:
7) osoba obowiązana do wnoszenia opłaty wykaże, w szczególności na podstawie dokumentów dołączonych do wniosku, rażące naruszenie przez osobę kierowaną do domu pomocy społecznej lub mieszkańca domu obowiązku alimentacyjnego lub innych obowiązków rodzinnych względem osoby obowiązanej do wnoszenia opłaty.
Wspomnianym dokumentem (w mojej opinii jak najbardziej zasadnym co do zwolnienia całkowitego!) jak najbardziej będzie potwierdzenie wydziedziczenia.
Zacznijmy od osób zobowiązanych - według art.61 ups
Art. 61. [Osoby wnoszące opłatę za pobyt w domu pomocy społecznej]
1. Obowiązani do wnoszenia opłaty za pobyt w domu pomocy społecznej są w kolejności:
1) mieszkaniec domu, a w przypadku osób małoletnich przedstawiciel ustawowy z dochodów dziecka,
2) małżonek, zstępni przed wstępnymi,
3) gmina, z której osoba została skierowana do domu pomocy społecznej
Więc zarówno Pan, jak i wnuczka są zobowiązanymi według prawa i w przypadku jakichkolwiek decyzji wszystkie osoby (dzieci, wnukowie, rodzice osoby umieszczonej w DPS) muszą zostać na nich wymienione.
W przypadku osoby samotnie gospodarującej kwota 3x776 zł czyli 2100 zł musi zostać Panu bezwzględnie pozostawiona. Co do pozostałej kwoty, tutaj zaczynają się schody, interpretacje i dobra wola organów, z którymi będzie Pan miał do czynienia.
Tu wyznaczę dwie kwestie: jeśli chodzi o stałe opłaty, Pana sytuacja finansowa po uiszczeniu opłat za pobyt ojca nie może doprowadzać samego Pana do ruiny, wbrew temu, co niektóre OPSy twierdzą. Jak najbardziej podczas wywiadu należy wskazywać na kwotę pozostałą po odjęciu kosztów utrzymania.
Druga kwestia, jeszcze ważniejsza: gorąco zalecam zapoznanie się z wprowadzoną w 2023 roku nowelizacją art. 64 ups
Art. 64. [Zwolnienie z opłat]
Osoby wnoszące opłatę lub obowiązane do wnoszenia opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej można zwolnić z tej opłaty częściowo lub całkowicie, na ich wniosek, po przeprowadzeniu rodzinnego wywiadu środowiskowego, w szczególności jeżeli:
7) osoba obowiązana do wnoszenia opłaty wykaże, w szczególności na podstawie dokumentów dołączonych do wniosku, rażące naruszenie przez osobę kierowaną do domu pomocy społecznej lub mieszkańca domu obowiązku alimentacyjnego lub innych obowiązków rodzinnych względem osoby obowiązanej do wnoszenia opłaty.
Wspomnianym dokumentem (w mojej opinii jak najbardziej zasadnym co do zwolnienia całkowitego!) jak najbardziej będzie potwierdzenie wydziedziczenia.
Oprócz Odpłatność za DPS a sytuacja życiowa - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
Darowizna
ROZLICZANIE LEKÓW
wole miejsca w DPS
Zwrot do ops środków finansowych za pobyt w dps
Część 3 ostatnia. dot. opłat za pobyt w domu pomocy społecznej, proszę o przyjęcie poniższych informacji
Część 2. dot. opłat za pobyt w domu pomocy społecznej, proszę o przyjęcie poniższych informacji.
dot. opłat za pobyt w domu pomocy społecznej, proszę o przyjęcie poniższych informacji.
Formy nagrobne zmarłych mieszkańców DPS
Wycieczka mieszkańcy DPS
Odpłatność za DPS
pracownik dps nie zgłosił zmiany dochodu mieszkańca
Kwota odpłatności za DPS
zwolnienie z odpłatności
wyrównanie renty rodzinnej
lista osób oczekujących do DPS
wywiady