odpłatnośc za DPS - co o tym myślicie? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 22 cze 2016, 8:03

Witam
sytuacja jest taka:

człowiek jest kierowany do dps.
posiada swoje świadczenie a oprócz tego gospodarstwo rolne. Doliczając dochód z gospodarstwa, kwota odpłatności (ze strony podopiecznego) przekracza istotnie wartość jego świadczenia rentowego. Gospodarstwa jako takiego nie uprawia (jest ugorowane). Skąd wziąć różnicę na poniesienie wydatków ze strony mieszkańca? Gmina zapłaci swoją dolę, ale mieszkaniec nie będzie miał fizycznie środków na pokrycie swojej części opłaty.

Człowiek "skierowany" sądownie, więc sprawa łatwa nie jest, a człowieka np. do sprzedania pola zmusić nie można.

I co radzicie?
Łukasz Sz.
Praktykant
Od: 09 kwie 2014, 10:20
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2016, 8:29

Liczymy świadczenie i dochód z ha przeliczeniowych z gospodarstwa, jeśli nie będzie płacić trzeba będzie wnieść opłatę zastępczą (art. 61 ust 3) i dochodzić zwrotu (decyzja i ew. egzekucja - komornik poradzi sobie z gospodarstwem). z moich doświadczeń wynika, że jak dostają decyzję o zwrot opłaty zastępczej to rodzina - nawet daleka- budzi się i najszybciej jak się da "pomaga wyprostować" sprawy gospodarstwa. A jak nie to gmina przejmie gospodarstwo za długi albo komornik sprzeda i gmina odzyska swoją kasę za opłatę zastępczą. Roboty od groma, ale nasz prawnik twierdzi, że tak trzeba.
felek

Napisano: 22 cze 2016, 9:01

Całkowicie popieram drogę postępowania podyktowaną przez poprzednika.
Dla osób, które chcą uniknąć administracyjnej przeprawy zwracam uwagę na fakt, iż zgodnie z art.61.1 pkt 1 opłatę za pobyt w domu pomocy społecznej wnosi mieszkaniec domu, nie więcej jednak niż 70% swojego dochodu. Nie więcej. Można mu naliczyć mniejszą odpłatność i oczywiści odpowiednio to uzasadnić.
A&T

Napisano: 22 cze 2016, 9:28

ok. dzięki
Łukasz Sz.
Praktykant
Od: 09 kwie 2014, 10:20
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2016, 10:30

Jeśli jest temat o odpłatności za DPS to ja proszę o pomoc w takiej sprawie,mam osobę skierowaną do DPS w m-cu kwietniu 2016 r.,dziewczyna miała wówczas tylko dochód z renty socjalnej i zasiłku pielęgnacyjnego.I na podstawie tego dochodu została ustalona odpłatność, w związku ze śmiercią rodziców otrzymała rentę rodzinną ,która przysługuje od 1 maja 2016 roku (decyzja z dnia 16.05.br.) wywiad z DPS mam z m-ca czerwca. Prawidłowo to od kiedy mam zmienić decyzję maj czy czerwiec.?
m-ka

Napisano: 22 cze 2016, 11:06

Jeśli zmiana dochodów od 1 maja, a bierzemy dochód za miesiąc poprzedni, zmiana odpłatności od 1 czerwca
felek

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x