Zus i zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 22 cze 2016, 12:14

Klientka pobiera zasiłek stały i od dnia 1 maja 2016 roku otrzymała emeryturę, czy za miesiąc maj zasiłek stały należy potraktować jako nienależnie pobrany i żądać jego zwrotu?
fan

Napisano: 22 cze 2016, 13:01

Proszę o jakieś podpowiedzi. A może uchylić od czerwca i nie żądać zwrotu? Pogubiłam się, pomóżcie :(
Fan

Napisano: 22 cze 2016, 13:03

Czy klientka informowała,,że złożyła o emeryturę?
Czy zawiadamialiście ZUS ,ze taki a taki pobiera stały( my to robimy przy każdym stałym)
Kiedy się odwiedziłaś o tym fakcie?
Wredna1

Napisano: 22 cze 2016, 13:32

Klientka informowała że będzie ubiegała się o emeryturę. Na koniec maja poinformowała że otrzymała świadczenie. ZUS nie zwróci nam kwoty zasiłku ponieważ wysokość wypłaconego świadczenia jest mniejsze niż 60% kwoty najniższej emerytury (tak nam odpisali)
fan

Napisano: 22 cze 2016, 13:40

Głupotę Ci odpisali, poszukaj w ustawie o pomocy społecznej w art.chyba 98 lub w jego okolicach, jest wszystko napisane.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 22 cze 2016, 13:49

Pisząc pismo do ZUS powołałam się na art.99, no i tak mi odpisali. Teraz to już wcale nie wiem czy ta kobieta ma zwracać, nie mam pojęcia :(
fan

Napisano: 23 cze 2016, 9:59

Zgodnie z 99 zus nie powinien wypłacić wyrównania dopóki nie otrzyma od was info o wysokości świadczenia do zwrotu( oczywiście musi być decyzja) w dec powołuję 99 w związku z 37...... gdyż nie są to świadczenia nienależnie pobrane.
Jeżeli zus tego nie zrobił i wypłacił wyrównanie wszczynasz postępowanie, wywiad i dec zo zwrocie, w takcie wywiadu informujesz klientkę o 104 ust4 i klientka własna łapką pisze ze taka info otrzymała. Do 14 dni nic nie robisz, jak nie złoży podania o rozłożenie na raty czy tam co będzie chciała, oddajesz do windykacji. jest z czego ściągać.
Wredna1

Napisano: 23 cze 2016, 10:50

Miałam podobna sytuacje gdzie emerytura była niższa niż kwota z której ZUS może potrącić Centrala ZUS odpisała ,ze nie może potrącić , a Pani w ministerstwie powiedziała,że nie można żądać od strony ponieważ nie jest to świadczenie nienależnie pobrane nie można żądać zwrotu ani wydać decyzji o zwrocie stronie.Sama nie wiedział co z tym zrobić ponieważ ustawodawca nie przewidział takiej sytuacji. Sprawa u mnie rozwiązała się ponieważ osoba zmarła.
dd21

Napisano: 24 cze 2016, 10:50

Dzięki wszystkim za pomoc. Po przemyśleniach myślę, że uchylę z czerwcem i nie będę żądała zwrotu. Pozdrawiam :)
fan

Napisano: 26 cze 2016, 14:38

A na jakiej podstawie nie będziesz żądała??? finanse publiczne..no odważna jesteś :twisted:
Wredna1

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x