odpłatność za dps po przeniesieniu do innego DPS

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~pina

odpłatność za dps po przeniesieniu do innego DPS

Post autor: ~pina »

Prosze o o komentarze czy OPS ma przwo zmienić decyzję o odpłatności po przeniesieniu do innego dps (w tym samym rejonie) pomimo tego że do chwili zamieszkania w pierwszym DPS mieszkaniec ponosił odpłatność na podstawie dochodu z 2009 r. ( wzrost dochódu w 2010 r. nie przekroczył 10 % kryterium). Po przeniesieniu do nowego dps OPS naliczył odpłatnoś na podstawie dochodu z 2010 r. (zignorowano art 106 ust 3b). Czy słusznie?
~klaudia

Re: odpłatność za dps po przeniesieniu do innego DPS

Post autor: ~klaudia »

ja zmieniam odpłatność zawsze jeżeli zmienia się koszt utrzymania a tak jest w tym przypadku
~pina

ale dlaczego koszt utrzymania w dps ma na to wpływ? Czy nie powinien o zmianie odplatności ecydować jedynie dochód mieszkańca?
konserwa_xv
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: konserwa_xv »

DPS-y mają różne koszty utrzymania mieszkańca, a w decyzji OPS odnosi się właśnie do tych kosztów, w związku z tym nalęży wszystko przeliczyć na nowo i wydać nową decyzję. ponadto poprzednia decyzja dotyczyła odpłatności w pierwszym domu, więc po zmianie DPS należy wydać nową decyzję o skierowaniu i odpłatności.
~pina

Ale ja nie twierdzę że OPS nie powinien wydać nowej decyzji o odpłatności. Oczywiście że powinien, tylko dlaczego zmienia mieszkańcowi jego odpłatność za pobyt, jeżeli \"jego dochód w okresie ponoszenia odpłatności\" !!!! nie wzrósł o więcej niż 10 % kryterium dochodowego.
Niech ktoś wskaże mi podstawę prawną do zmiany takiej odpłatności. Bo ja jej znaleźć nie potrafię. Sama zmiana kosztu utrzymania w dps nie jest podstawą do zmiany odpłatności mieszkańca.
konserwa_xv
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: konserwa_xv »

Zmiana dochodu osoby samotnie gospodarującej lub rodziny w okresie ponoszenia odpłatności za świadczenie niepieniężne nie wpływa na wysokość tej odpłatności, jeżeli kwota zmiany nie przekroczyła 10 % odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.
Zwróciłbym tu uwagę na stwierdzenie \"tej odpłatności\". Pobyt w nowym dps-ie to nowa odpłatność i nowe świadczenie niepieniężne, w związku z czym należy przeliczyć odpłatność na nowo. Analogicznie byłoby w przypadku np. zasiłku stałego. gdyby zmiana dochodu poniżej 10% nastąpiła podczas wykonywania decyzji, to wysokości zasiłku nie zmieniamy. Natomiast gdy skończy się jedna decyzja i wydajemy nową, zgodną z nowym orzeczeniem o niepełnosprawności to wysokość zasiłku przeliczamy na nowo.
~pina

Jakie nowe świadczene.?To jest wciąż to samo świadczenie: \"pobyt w dps\". To że jest to inny dps to nie ma żadnego znaczenia, tym bradziej że obydwa dps-y są w rejonie tego samego OPS. OPS przekierował jedynie mieszkańca do innego domu. Decyzja OPS nowa dla pobytu w innym dps ale odpłatność powinna zostać ta sama. Jak dostanę odpowiedź z ministerstwa to dam znać.
ODPOWIEDZ