odpłatność za pobyt w DPS

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Dora

odpłatność za pobyt w DPS

Post autor: ~Dora »

Witam!
Czy OPS może wydać decyzję o odpłatności za pobyt mieszkańca DPS za którego dopłaca określając jedynie tę odpłatność procentowo np. 70 % lub 60 % dochodu. Może nie określać dokładnie kwoty odpłatności jaka ma wnosić mieszkaniec, i nie określać kwoty jaką ponosi gmina?
Mam właśnie taki przypadek. Proszę o wasze opinie.
~nn

Re: odpłatność za pobyt w DPS

Post autor: ~nn »

1. Decyzja ustalająca opłatę mieszkańca powinna dokładnie określać dochód i wysokość opłaty procentowo i kwotowo.
2. wysokość opłaty gmina nie może być określona w tej decyzji. OPS nie może decyzją ustalać sobie opłaty. Opłata i jej wysokość wynika bezpośrednio z ustawy.
3. Decyzja ustalająca opłatę osoby zobowiązanej powinna zawierać wysokość opłaty wnoszonej przez mieszkańca, średni miesięczny koszt utrzymania w dps, dochody osoby zobowiązanej wysokość kryterium dochodowego i wysokość opłaty ustalonej. Wynikającej z w/w ustaleń.
ODPOWIEDZ