Klienta złożyła odwołanie od decyzji odmownej dotyczącej becika. Odwołanie złożone w terminie, jednocześnie z odwołaniem złożyła dokument potwierdzający zamknięcie działalności gospodarczej. Pytanie czy mogę uwzględnić taką utratę dochodu? jak się mają do tego przepisy art. 24 ust. 6-W razie utraty dochodu prawo do świadczeń rodzinnych ustala się od pierwszego miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła utrata dochodu, nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku.
Musisz uwzględnić nowe okoliczności w sprawie- wyrejestrowanie dz. gosp.z CEIDG = utrata dochodu. Jeżeli dz. wyrejestrowana w czerwcu- przyznaj becik na lipiec pod warunkiem ,że dziecko nie ukończyło 12 miesięcy.
dziecko skończyło 12 miesięcy 3 dni po złożeniu wniosku. W lipcu będzie miało ukończony rok czasu. Prawnik twierdzi, że to termin na złożenie wniosku, a klientka go dotrzymała. Natomiast decyzja nie jest jeszcze ostateczna na dzień pojawienia się nowych okoliczności. 2 lipca będą się chwytać. Miałam wątpliwości dotyczące właśnie tych 12 miesięcy.
Skonsultuj z prawnikiem tryb postępowania.
Wg mnie nie przysługuje becik ponieważ w związku z utratą dochodu uprawnienia przysługiwałyby od 1.07.2018r. a w tej dacie dziecko ma ukończone 12 miesięcy.
Ja nie zmieniałaby decyzji odmownej tylko w piśmie przewodnim do SKO napisałabym wyjaśnienie, że zgłoszona zmiana w sytuacji dochodowej rodziny wprawdzie ma wpływ na wysokośc dochódu przypadającego na osobe w rodzinie ale nie skutkuje nabyciem prawa do zapomogi z uwagi na wiek dziecka... podepnij wydruk o wysokości dochodu.Niech SKO sie szarpie....jak przyznają-wypłacisz.
.... ale mogę się mylić.... nie przerabiałam takiego przypadku... to czysta teoria...