ofiara wgląd w dokumentację - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 3 z 5    [ Posty: 46 ]

Napisano: 30 paź 2013, 9:55

No to wyrok WSA w Lublinie w tej kwestii https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/D3D5DE0B52
~ISP.

Napisano: 30 paź 2013, 11:58

No i super że zaczynąją pojawiać się orzecznictwa :)
~Katarzyna

Napisano: 31 gru 2013, 15:51

KONSTYTUCJA RP Art. 51.
Każdy ma prawo dostępu do dotyczących go urzędowych dokumentów i zbiorów danych. Ograniczenie tego prawa może określić ustawa.

~nemo plus iuris

Napisano: 31 gru 2013, 19:39

...a pan się zaciął przy starym roku?
no właśnie owe wyjątki określa stosowna ustawa.
~emilka

Napisano: 02 sty 2014, 12:01

po co tak nerwowo? ta sama ustawa wyraźnie określa kiedy sprawca (de facto obywatel) ma wgląd, a po za tym z łatwścią sprawca (obywatel) dowie sie co jest w aktach ZI - wystarczy że złozy pozew z art. 24 kc i grzecznie i z pocałowaniem reki ZI ( czy tez administrator danych) da mu wszystko co chce.

na marginesie Pani poglądy na temat relacji obywatel - państwo przypominają czasy nie tak znowu odległe, kiedy administracji wydawało się że może działać bez jakiejkolwiek kontroli - na szczeście to juz odeszło.
~nemo plus iuris

Napisano: 02 sty 2014, 13:17

Szanowny panie
nemo plus iuris...

Respondes autem litteras a...;)

Dowie się owy Obywatel , którego bardzo szanuję na temat tego co jest w aktach ZI na jego temat - jeśli zwróci się o to Sąd, Prokurator - czyli JA udostępnię je organom właściwym do prowadzenia postępowania przygotowawczego .

ave
~emilka

Napisano: 02 sty 2014, 14:45

jakkolwiek rozumiem Pani intencje niestety w działaniach ZI nie działa zasada \"Quod principi placuit, legis habet vigorem\"
nie musi być prowadzone żadne postepowanie przygotowawcze żeby została Pani niejako zmuszona do udostepnienia tych akt - zwróci sie o to do Pani Sąd Cywilny w sprawie o naruszenie dóbr osobistych na wniosek strony powodowej i tyle w temacie

tak na prawde o co innego chodzi mi w tej dyskusji; zamiast dywagowac co mozna a czego nie można lepiej uczyć innych iż dokumentacja ZI powinna tworzona ze świadomością odpowiedzialności za słowo
~nemo plus iuris

Napisano: 02 sty 2014, 15:46

czy według Ciebie sprawca może nagrywać przebieg grupy roboczej ze swoim udziałem?
~do nemo plus iuris

Napisano: 02 sty 2014, 16:16

Drogi Panie
oj to \"sprawca\" musiałby mieć sporo argumentów , by udowodnić naruszenie dóbr osobistych w sytuacji kiedy trwa procedura NK w sprawie o Przemoc- gdzie on jest wskazany jako OSP.
-a i tak mam zawsze możliwość zakończenia NK- w oparciu o par.18.1.2- rozumie Pan.
Zapewniam też , iż dokumentację prowadzę z pełną świadomością - dwa razy pomyślę , zanim napiszę.
Wytoczyć działo przeciw instytucji ?- kiedy ta reaguje na zgłoszenie o podejrzeniu stosowania przemocy- nie sądzę ..;)
~emilka

Napisano: 02 sty 2014, 16:28

do emilki
Szanowna Pani - ja nawet nie śmiał bym snuć domysłów o braku profesjonalizmu w Pani działaniu, co do pozwu - samo jego wniesienie oczywiście nie oznacza wygranej przed sądem jak rónież nie wyklucza jej, natomiast jest bardzo zręcznym instrumentem do uzyskania tego czego sie chce i nasz sprawca po złozeniu odpowiedniego wniosku dowodowego uzyska wgląd do tak pilnie strzeżonej przez Pania dokumentacji

i jeszcze jedno - samo zgłoszenie do instytucji o przemocy może mieć charakter oszczerczy i w takim układzie nasz już rzekomy w tym momencie \"sprawca\" musi mieć możliwość obrony
~nemo plus iuris

Strona 3 z 5    [ Posty: 46 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x