Ogólnopolska Pikieta 30.11.2013 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 10 z 48    [ Posty: 471 ]

Napisano: 26 lis 2013, 15:03

oczywiscie nie wmawianie, a narzucanie przez niekompetentnych decydentów standardów ludziom pracy ( czynu - wykonawcom, pracownikom socjalnym realizujacym prace socjalna w terenie)
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 26 lis 2013, 15:10

~~PAP
nie po to sie rozłączano by teraz sie łączyc, wystarczy, ze w ramach porozumień beda korzystali z infrastruktury i zasobów wiekszych i bedzie to regulowane ustawowo jako zwyczaj i obowiazek większych gmin, a nie przymusu wchłaniania mniejszych przez większych ( bo to juz było i skończyło się narzucaniem woli innym) przez silniejszych - a tu powinna byc dobrowolnosc dzialania w kazdej kwestii z możliwoscią wykorzystania potencjału silniejszego dla zrównoważenia standardu usług w calym kraju
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2013, 16:11

dzibar, może nie przyjeżdżaj na pikietę, bo tylko ją popsujesz...
~p

Napisano: 26 lis 2013, 18:24

~~p martw się o siebie, a ja zatroszczę się o siebie i dla nikogo tam miejsca nie zabraknie - moim zdaniem - i każdy osobiscie zadecyduje jak zadbać o swoje interesy i wykorzystać zawodowe kompetencje w profesji pracownik socjalny
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2013, 18:25

A ja zrobię to co uważam za konieczne:) i nie będę sie powtarzac
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2013, 18:29

No lepiej żeby dzibar nie było bo stanie sie coś złego.

A co do sektora prywatnego to myślę że on zajmie się właśnie administracją i kasą. To już działa w wielu małych i średnich firmach. Sam zlecam księgowość koledze który świadczy wielu firmom takie usługi. On sam ma firemkę jednoosobową. Bawi się w to z synem. To się opłaca.
~Adam

Napisano: 26 lis 2013, 18:54

część osób na tym forum zdaje się widzieć świat czarno biały :

-jesteśmy MY - orędownicy zmian, oświeceni, popierający pomysł ministerstwa bo trzeba iść do przodu. Może są i tam jakieś minusy tej całej reformy, ale my przecież my tacy wykształceni, dobrze usposobieni sobie poradzimy, a przecież czarny scenariusz się nie sprawdzi i tak żle nie będzie

- i jesteście WY - pracownicy z ciemnogrodu, nie chcący żadnych zmian, chyba że polegających na podwyżce, nie mający nic do zaoferowania, bierni, chcący sobie najwyżej pokrzyczeć przed pustym budynkiem ministerstwa, a do tego tak głupi że jeszcze pomarznąć w czasie wolnym od pracy.

OTÓŻ JA UCZESTNIK NAJBLIŻSZEJ PIKIETY
- CHCĘ ZMIAN ALE MĄDRYCH, PRZEMYŚLANYCH, ROZWAŻNYCH, UWZGLĘDNIAJĄCYCH GŁOS SAMYCH PRACOWNIKÓW; ZMIAN KTÓRE W SPOSÓB PROFESJONALNY BĘDĄ ODPOWIADAŁY NA POTRZEBY SPOŁECZNE, ALE TAKŻE NAM PRACOWNIKOM SOCJALNYM DADZĄ REALNĄ SZANSĘ REALIZOWANIA ZADAŃ, KTÓRE JAKO PRACOWNIK SOCJALNY CHCĘ WYKONYWAĆ DLA INNYCH; ZMIAN KTÓRE NIE BĘDĄ KOLEJNYM BUBLEM PRAWNYM I ODBĘDĄ SIĘ KOSZTEM NAJUBOŻSZYCH BO NA NICH NAJPROŚCIEJ OSZCZĘDZAĆ, BO PRZECIEŻ SAMI SIĘ NIE OBRONIĄ;

- MAM KONKRETNE POMYSŁY DO DYSKUSJI np.
+faktyczne rozdzielenie postępowań administracyjnych od pracy socjalnej przy możliwości wyboru przez samych pracowników socjalnych co chcą indywidualnie wykonywać;
+wprowadzenie do systemu odgórnie jakościowych kryteriów działania jednostek pomocowych tak by moja praca nie była przez pracodawców i dalej przez władze lokalne oraz rządowe oceniana tylko na podstawie ilości przyjętych wniosków, wydanych decyzji, liczby środowisk;
+zachęcenia podmiotów niepublicznych np. wprowadzając premiowania w konkursach i przetargach te stowarzyszenia i fundacje, które zatrudniają pracowników socjalnych - tak by nie przerzucać zdań pomocowych siłą do organizacji pozarządowych, a zrobić to etapowo równoważąc system pomocy społecznej. Mam jeszcze kilka pomysłów ale nie chcę się rozpisywać.

- WRESZCIE JADĘ DO WARSZAWY BY POKAZAĆ ŻE RAZEM NAPRAWDĘ JESTEŚMY SILNI I INICJATYWA ODDOLNA, OBYWATELSKA TO NIE TYLKO PUSTY SLOGAN ALE SYGNAŁ DLA RZĄDZĄCYCH, ŻE PATRZYMY IM NA RĘCE I KITU NIE DAMY SOBIE WCISNĄĆ . Może pikieta nie sprawi sama w sobie że wszystko się uda, ale już nas poruszyła do działania i samorganizowania, a przy odrobinie szczęścia i życzliwych osób będzie możliwe stworzenie ram do dialogu i nie wprowadzania szkodliwych pomysłów. Ministerstwo zresztą już swoje poglądy zrewidowało pod naciskiem uwag i to świadczy że warto.

~o zmianach

Napisano: 26 lis 2013, 19:13

Nareszcie jakaś konkretna odpowiedź i postulaty (choć nadal bardzo ogólne). Jeden na tysiąc tak myśli. Reszta chce tylko podwyżek.

Prawda jest niestety taka że z dołami nikt nigdy nie gada. Pracownicy MPiPS będą gadać jeśli już z waszymi dyrektorami lub przedstawicielami związków. Co ich zwykły socjalny obchodzi?! To tylko pionek i pies na meneli.
Jednym z głównych celów zmian jest finansowe odciążenie ratuszy i z tym nie wygracie.
~Adam

Napisano: 26 lis 2013, 19:14

najbardziej merytoryczni w dyskusji są górnicy z solidarność, poproście ich o wsparcie, oni wam tez pomogą pozbyć się podatków ( na utrzymywanie własnych uprzywilejowanych form płacy, emerytur i wielu innych dodatkowych profitów)Proletariusze wszystkich kraj........ bić kapitalistę i Balcerowicza !!!!!!!!!!
~Jan

Napisano: 26 lis 2013, 19:18

https://www.tvn24.pl/zwiazkowcy-traca-ci ... 753,s.html Będzie dofinansowanie związkowych postulatów z pieniędzy podatnika, a konkretnie tych dla pomocy społecznej.
~Jan

Strona 10 z 48    [ Posty: 471 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x