opieka naprzeminna - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 21 cze 2016, 11:52

Elmer pisze:chcesz się zamienić?
Ja ma opiekę:
Pan: wtorek od 15.00, środa, czwartek, piątek i sobota do 10.00
Pani: sobota od 10.00, niedziela, poniedziałek i wtorek do 15.00

Teraz mi powiedz jak mam przyznać świadczenie na wtorek i sobotę :x
elmer daj znać jak to zrobiłeś :D
sweet.lemon
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 09 cze 2016, 11:18
Zajmuję się:

Napisano: 21 cze 2016, 13:31

Witam
ja bym policzyła to w ten sposób że tydzień ma 168 godzin. Pan sprawuje opiekę przez 91 godzin, Pani 77 godzin . 91 godzin to 54% tygodnia, 77 godzin to 46% tygodnia i taki procent świadczenia 500+ wypłaciłabym każdemu z rodziców :))))
Asia ###

Napisano: 21 cze 2016, 14:48

Ewalu - też mam wyrok, że opieka naprzemienna: 1 tydzień u ojca, jeden tydzień u matki itd. chyba, że rodzice ustalą inaczej. Rodzice rozwiedzeni. Wniosek złożył u mnie ojciec dziecka.
Jak przyznać to świadczenie? Skąd mam wiedzieć czy np. tydzień opieki zaczyna się w poniedziałek czy w sobotę? Przecież to bez sensu. Moim zdaniem nie da się tego rozsądnie podzielić bo np. maj ma 4 tygodnie i 3 dni. :x
Co robicie z tym fantem???
asz

Napisano: 22 cze 2016, 7:30

swoja sprawę rozwiązałem w ten sposób, że przyznałem za niepełne dni tej osobie, która sprawuje opiekę dłużej.
Asz w twoi przypadku należy tylko ustalić kto sprawował opiekę w pierwszym tygodniu kwietnia a dalej już liczysz po kolei dni w miesiącu. Pierwszym dniem tygodnia jest niedziela i to bym uznał za początek
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 29 lis 2016, 15:14

ewalu pisze:no i trafiło się mi :x :x ... opieka naprzemienna tygodniowa !! .. masakra
i jak to policzyłaś też mam opiekę naprzemienna tygodniową wedlug planu wychowawczego od piątku do piątku...sklada wniosek matka w listopadzie zaczęła od 4 listopada ..jak to policzyć
rafał 76

Napisano: 29 lis 2016, 15:26

podbijam temat
manka82

Napisano: 30 lis 2016, 9:45

Elmer pisze: Pierwszym dniem tygodnia jest niedziela i to bym uznał za początek
Nie sądzisz Elmerze, że w sprawie pierwszego dnia tygodnia powinniśmy zastosować normę ISO (poniedziałek) a nie żydowski kalendarz (niedziela)?
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2017, 13:08

Elmer pisze:chcesz się zamienić?
Ja ma opiekę:
Pan: wtorek od 15.00, środa, czwartek, piątek i sobota do 10.00
Pani: sobota od 10.00, niedziela, poniedziałek i wtorek do 15.00

Teraz mi powiedz jak mam przyznać świadczenie na wtorek i sobotę :x
Elmer czy w opisanym niżej przypadku mamy do czynienia z opieką naprzemienną?
=
Potrzebuję pomocy odnośnie opieki naprzemiennej. Pan złożył wniosek, dołączył wyrok, z którego moim zdaniem nie wynika opieka naprzemienna. Jest tak:
1. Rozwiązuje przez rozwód bla bla....
2. Wykonywanie władzy nad dzieckiem powierza się obojgu rodzicom - miejsce zamieszkania przy matce.
3. Zobowiązuje obydwie strony do ponoszenia kosztów utrzymania bla bla, zasądza alimenty od powoda w kwocie iles tam zł.
4. ustala kontakty powoda z dzieckiem bez obecności matki od soboty od godz. 14.00 do środy. CZY TO JEST OPIEKA NAPRZEMIENNA? Mnie się wydaje, że nie ale mam pierwszy taki przypadek i potrzebuję Waszej pomocy jak postąpić? Jaki w ogóle powinien być zapis o opiece naprzemiennej w wyro0ku?
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 cze 2016, 13:29
Zajmuję się: św

Napisano: 28 lut 2017, 9:54

Czy ktoś może pomóc?
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 cze 2016, 13:29
Zajmuję się: św

Napisano: 01 mar 2017, 11:47

do nowicjuszka.

w tym przypadku nie ma miejsca opieka naprzemienna / jest tylko gdy jest takie sforuowanie użyte w wyroku " są ustala opieke naprzemienna w ten sposób, że..." lub gdy jest opieka naprzemienna w planie wychowawczym.

w twoim przypadku sa jedynie ustalone kontakty z ojcem. - ot standardowy wyrok.
together

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x